ciasto biszkoptowe z kakao
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek wymieszaj masło (lub margarynę, do wyboru), cukier, żółtka i ubij wszystko w gęstą pianę. Następnie wlej kakao, posiekane orzechy do tej masy i wymieszaj. Teraz wcieramy białka w pianę, dodajemy do nich pierwszą, zrobioną przez nas masę, startą bułkę tartą i mąkę i ponownie mieszamy.
ugotowane ciasto rozprowadzamy równą warstwą na uprzednio natłuszczonej blasze do pieczenia. Następnie kładziemy maliny na cieście i wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Gotowy biszkopt kroimy na kawałki nożem lub specjalnymi formami, smarujemy kwaśną śmietaną, układamy świeże maliny na ciastach i posypujemy cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g