skład / składniki
gotowanie krok po kroku
paszteciki z mięsem w piekarniku są łatwe do zrobienia, ale długie. Zagnieść ciasto z mąki, jajek, soli, cukru, mleka i drożdży, przenieść do dużego rondla, lekko posypać mąką. Przykrywam patelnię ręcznikiem i umieszczam w ciepłym miejscu. Podczas gdy ciasto rośnie, ja też nie siedzę bezczynnie: przewijam mięso mielone z cebulą w maszynce do mięsa, rozpuszczam kostkę bulionową w szklance wrzącej wody. Schłodzony bulion wlewam do mięsa mielonego i doprawiam przyprawami. Wolę czerwony mielony pieprz i sól, ale wielu uwielbia paprykę i pikantne przyprawy do mięsa w pasztecikach. To kwestia gustu. Ciasto kroję w identyczne kostki o boku około pięciu centymetrów, po czym rozciągam je rękami, wkładam mięso mielone i przyklejam krawędzie. Rozgrzewam piekarnik, po czym układam placki na naoliwionej blasze do pieczenia szwem w dół. Ubij żółtko jednego jajka i posmaruj nim ciasta pędzlem. Ale teraz możesz wejść do gorącego piekarnika. Pieczę przez około dwadzieścia minut, ustawiam temperaturę na 200 C, ale muszę uważać! Wszystkie piekarniki są bardzo różne. Pojawienie się kostek bulionowych nieznacznie zmieniło znany wszystkim tradycyjny przepis kulinarny kuchni rosyjskiej, ale z tego ciasta nie pogorszyły się.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal / 100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g