ciasto z dżemem, kakao i wanilią
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
masło utrzeć z cukrem, na zmianę dodać 3 żółtka, cukier waniliowy i śmietanę. Mieszam składniki. Przesianą mąkę mieszam z kakao i wsypuję do mieszanki olejowo-jajecznej. Zagniatam ciasto o średniej gęstości. Ciasto odpoczywam przez kilka minut i zwijam w warstwę o grubości około 2 cm.
ciasto przenoszę na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Posmaruj powstałe ciasto dżemem i przykryj pianką białkową na wierzchu. Co robię w ten sposób: ubij 30 g cukru z 3 białkami jaj w mocną pianę i dodaj pozostały cukier, kakao i rum.
wkładam ciasto do piekarnika, aby pianka pieczyła się na złoty kolor. Wyjmij ciasto, pozwól mu trochę ostygnąć i ... Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g