skład / składniki
gotowanie krok po kroku
weź mąkę, wymieszaj z cukrem, dodaj zmiękczone masło i margarynę. Zagniataj, stopniowo dodając wodę w małych porcjach. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Po ugniataniu przykryj ręcznikiem i wypełnij. Jabłka potrzebują soczystych, gęstych, słodkich. Żurawina-najlepiej świeża, ale mrożona - też nie jest zła.
zmiażdż połowę żurawiny drewnianym tłuczkiem. Pokrój jabłka na cienkie plasterki, zamrożone masło na kawałki, wymieszaj jabłka, żurawinę, sok żurawinowy. Wymieszaj cynamon, cukier, mąkę, dodaj do masy jabłkowej, włóż tam masło. Podziel ciasto na nierówne części. Rozwałkuj duży i wyłóż spód i boki formy, połóż nadzienie na wierzchu, na wierzchu, jak pokrywka – resztki ciasta. Przypnij krawędzie, nakłuj widelcem, aby się nie wzdęcia. Piec ciasto z jabłkami i żurawiną w temperaturze 220
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g