ciasto żurawinowe z żurawiną i jabłkami bez jajek

oryginalne nadzienie do ciasta wyróżnia je na tle innych ciast! Uwielbiam jabłka we wszystkich rodzajach: świeże, kompoty, dżemy i ciasta. Zwłaszcza w ciastach. Ale zawsze chciałem spróbować ciasta z jabłkami według kulinarnego przepisu amerykańskich kawiarni i restauracji. Moi przyjaciele wiedzą o tym i nauczyli się tego przepisu na ciasto z jabłkami i żurawiną od amerykańskiego turysty. Nie wiem, jak im się to udało, ale mam przepis, ciasto wypróbowane i przedstawione do sądu. Oceń to razem z rodziną. Wszystkie przepisy na ciasta z jabłkami i żurawiną opierały się na cieście francuskim, a tutaj wszystko jest proste. Wszyscy wiedzą, że jedzenie Amerykanów to solidne kalorie, ale to ciasto wydaje mi się szczęśliwym wyjątkiem. Najważniejsze dla tego ciasta jest znalezienie odpowiedniego kształtu, sami Amerykanie pieczą w formie o średnicy 23 cm i głębokości 5,5 cm.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 71 % 29 g
212 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

weź mąkę, wymieszaj z cukrem, dodaj zmiękczone masło i margarynę. Zagniataj, stopniowo dodając wodę w małych porcjach. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Po ugniataniu przykryj ręcznikiem i wypełnij. Jabłka potrzebują soczystych, gęstych, słodkich. Żurawina-najlepiej świeża, ale mrożona - też nie jest zła.
zmiażdż połowę żurawiny drewnianym tłuczkiem. Pokrój jabłka na cienkie plasterki, zamrożone masło na kawałki, wymieszaj jabłka, żurawinę, sok żurawinowy. Wymieszaj cynamon, cukier, mąkę, dodaj do masy jabłkowej, włóż tam masło. Podziel ciasto na nierówne części. Rozwałkuj duży i wyłóż spód i boki formy, połóż nadzienie na wierzchu, na wierzchu, jak pokrywka – resztki ciasta. Przypnij krawędzie, nakłuj widelcem, aby się nie wzdęcia. Piec ciasto z jabłkami i żurawiną w temperaturze 220

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy