Szarlotka dyniowa na śmietanie cynamonowej

składniki są zawsze pod ręką. Łatwo jest spróbować, doświadczenie jest piękne.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 74 % 29 g
185 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

chcę ci doradzić naprawdę jesienny przepis kulinarny-ciasto z dynią i jabłkami. Oprócz swoich walorów smakowych, to jedzenie jest nadal cenne, ponieważ jest niezwykle przydatne. Myślę, że spodoba ci się ta uczta i szybko zadomowi się w Twojej kuchni.
przygotuj ciasto kruche. Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką, dodaj masło i cukier 100gr. Siekamy wszystko, aż wygląda jak duże okruchy chleba. Dodaj żółtko i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
jabłka obieramy i kroimy w plasterki, miąższ dyni kroimy w cienkie plasterki. Dodaj trochę masła i 100 gramów cukru na rozgrzaną patelnię, wlej tam dynię, a po 15 minutach jabłka. Dusimy wszystko przez kolejne 5 minut, dodajemy cynamon i można trochę wanilii. Zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej zawartości ostygnąć.
ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Rozwałkuj Większość i połóż na dnie wstępnie nasmarowanej formy. Wlej nadzienie do formy. Pokrój mniejszą część ciasta na paski i udekoruj nimi wierzch ciasta.
ubij białko z jedną łyżką cukru i posmaruj nim ciasto.
wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180, C 50min.
ciasto z dyni i jabłek okazuje się niezwykle piękne i aromatyczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy