ciasto gruszkowe z gruszkami

ciasto gruszkowe to alternatywa dla jabłek. Smak tylko wygrywa! Chcę zwrócić uwagę na danie, bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i apetyczne, którego przepis na ciasto gruszkowe pozwala również na orzechy włoskie. Jestem pewien, że nie będziesz miał czasu na przeczytanie przepisu, już pobiegniesz po produkty)) to takie pyszne jedzenie, nawet zgodnie z opisem.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 14 % 6 g
węglowodany 75 % 33 g
208 kcal
IG: 18 / 3 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

drożdże rozcieńczyć w 50 ml ciepłej wody z 1 łyżką cukru i odstawić na 10-15 minut.

ubij jajka z cukrem, dodaj sól, cukier waniliowy, masło, śmietanę, ciepłe mleko, wlej przesianą mąkę, wlej drożdże, zagnieść ciasto. Dodaj olej roślinny do ciasta, dobrze zagniataj i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.

postaw patelnię na ogniu, wlej 1 łyżkę. łyżka wody, wlej cukier. Ciągle mieszając zagotuj syrop. Wlej gruszki pokrojone na duże kawałki do syropu. Puść gruszki. Łyżką cedzakową połóż gruszki na talerzu i ostudź.

z ciasta wyciąć mały kawałek na wstążki. Resztę ciasta włożyć do głębokiej formy, wygładzić, podnosząc boki.

wlej skrobię na dno, zmielone orzechy na wierzchu, a następnie połóż gruszki.
z pozostałego ciasta pokrój wstążki, udekoruj wierzch ciasta.

odstaw ciasto na około 30-40 minut.

posmaruj wierzch ciasta jajkiem ubitym z mlekiem i piecz przez 45-50 minut w temperaturze 200 stopni.

 gdy wierzch się zarumieni-ciasto gruszkowe jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy