skład / składniki
gotowanie krok po kroku
drożdże rozcieńczyć w 50 ml ciepłej wody z 1 łyżką cukru i odstawić na 10-15 minut.
ubij jajka z cukrem, dodaj sól, cukier waniliowy, masło, śmietanę, ciepłe mleko, wlej przesianą mąkę, wlej drożdże, zagnieść ciasto. Dodaj olej roślinny do ciasta, dobrze zagniataj i umieść w ciepłym miejscu na godzinę.
postaw patelnię na ogniu, wlej 1 łyżkę. łyżka wody, wlej cukier. Ciągle mieszając zagotuj syrop. Wlej gruszki pokrojone na duże kawałki do syropu. Puść gruszki. Łyżką cedzakową połóż gruszki na talerzu i ostudź.
z ciasta wyciąć mały kawałek na wstążki. Resztę ciasta włożyć do głębokiej formy, wygładzić, podnosząc boki.
wlej skrobię na dno, zmielone orzechy na wierzchu, a następnie połóż gruszki.
z pozostałego ciasta pokrój wstążki, udekoruj wierzch ciasta.
odstaw ciasto na około 30-40 minut.
posmaruj wierzch ciasta jajkiem ubitym z mlekiem i piecz przez 45-50 minut w temperaturze 200 stopni.
gdy wierzch się zarumieni-ciasto gruszkowe jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal / 100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g