skład / składniki
gotowanie krok po kroku
z przesianej mąki, zmiękczonej margaryny, jajek i granulowanego cukru ugniataj twarde ciasto, dodając sól i wanilinę. Owijamy naczynia z ciastem folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie zajmiemy się nadzieniem do naszych wypieków. Orzechy są wstępnie mielone (na przykład w młynku do kawy) i dokładnie mieszane z dżemem. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większość rozwiniemy w warstwę. Wolę od razu rozwałkować ciasto na pergaminie, w tym przypadku nie ma ryzyka uszkodzenia warstwy podczas przenoszenia do naczynia do pieczenia. Wykonujemy warstwę o grubości 1 cm. i o średnicy 2-3 cm większej niż średnica formy, w której będziesz piec. Kładziemy powstałą warstwę w formie i rozprowadzamy na niej nadzienie. Rozwałkuj pozostały kawałek ciasta na cieńszą warstwę i pokrój w wąskie paski. Z tych pasków rozłóż kratkę na cieście. Zginamy boki do wewnątrz i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°. Pieczemy 30-40 min.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g