otwarte ciasto z dżemem i orzechami włoskimi

Dowiedz się, jak zrobić najsmaczniejsze ciasto z dżemem. Prawie każda gospodyni domowa" ma " słoik dżemu w domu i nie może obejść się bez mąki w żadnej kuchni. Chcę więc podzielić się przepisem na deser na herbatę. Ciasto z dżemem to niezwykle proste i smaczne danie kulinarne. To jedzenie świetnie nadaje się zarówno na przytulną herbatę w domu, jak i na przyjęcie.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 38 % 30 g
węglowodany 53 % 41 g
452 kcal
IG: 3 / 3 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

z przesianej mąki, zmiękczonej margaryny, jajek i granulowanego cukru ugniataj twarde ciasto, dodając sól i wanilinę. Owijamy naczynia z ciastem folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie zajmiemy się nadzieniem do naszych wypieków. Orzechy są wstępnie mielone (na przykład w młynku do kawy) i dokładnie mieszane z dżemem. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większość rozwiniemy w warstwę. Wolę od razu rozwałkować ciasto na pergaminie, w tym przypadku nie ma ryzyka uszkodzenia warstwy podczas przenoszenia do naczynia do pieczenia. Wykonujemy warstwę o grubości 1 cm. i o średnicy 2-3 cm większej niż średnica formy, w której będziesz piec. Kładziemy powstałą warstwę w formie i rozprowadzamy na niej nadzienie. Rozwałkuj pozostały kawałek ciasta na cieńszą warstwę i pokrój w wąskie paski. Z tych pasków rozłóż kratkę na cieście. Zginamy boki do wewnątrz i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°. Pieczemy 30-40 min.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy