ciasto jabłkowo-marchewkowe

pachnące i piękne ciasto stanie się zarówno ucztą, jak i ozdobą stołu! Kolejny przepis kulinarny-ciasto jabłkowe-zachwyci cię swoim "niekonwencjonalnym" podejściem do zestawu składników. To jedzenie jest najprawdopodobniej świąteczne, ponieważ ma piękny wygląd. Będzie to jednak zależeć całkowicie od umiejętności gospodyni gruchającej przy piecu.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 57 % 20 g
191 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj marchewki i jabłka, obierz je, usuń rdzenie z jabłek. Następnie pocieramy jabłka i marchewki na drobnej tarce, mieszamy w jedną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij żółtka z 2 łyżkami. l. cukier, włóż zmiękczone masło i doprowadź do puszystości. Następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane migdały i połącz z żółtkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij schłodzone białka, stopniowo dodając cukier, aż uzyskasz mocną, stabilną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do głównego ciasta dodaj puree z jabłek i marchwi, a następnie białka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię. Teraz obieramy jabłka do nadzienia, kroimy je w cienkie plasterki, posypujemy sokiem z cytryny i pięknie rozprowadzamy na cieście. Formę wkładamy do piekarnika na trzy kwadransy w temperaturze 190-195 stopni. Wyjmij ciasto i posmaruj je konfiturą na gorąco. Ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g

Podobne przepisy