ciasto francuskie
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
zawsze bałam się zrobić ciasto francuskie. Zbierałem z nim różne przepisy kulinarne, ale gotowanie wciąż było przerażające-nagle się nie udało. Ale potem zdecydowałem się i zrobiłem ciasto z ciasta francuskiego i okazuje się, że na próżno się bałem, wszystko nie jest takie straszne, najważniejsze jest, aby spróbować, a na pewno coś się tam stanie. Jedzenie wcale nie jest moją łyżwą, ale ciężko się uczę i doskonalę. Tutaj-nauczyłem się robić ciasto, ale nie wymyśliłem nadzienia, po prostu wziąłem gęsty dżem.
pierwszą rzeczą jest ubicie żółtek i jajka w pianę, wlanie wody i alkoholu, sól. Teraz zaczynamy dodawać mąkę i wyrabiać ciasto rękami, powinno być wystarczająco strome. Zwijamy go w warstwę i wkładamy do lodówki. Ugniatamy olej bezpośrednio na dłoni, a także w zimnym miejscu. Ciasto rozłożyć na desce, położyć na środku połowę masła połamanego na kawałki. Złożyć ciasto z obu stron do środka i rozwałkować. Zawsze musisz toczyć w jednym kierunku. Rozłóż resztki oleju i ponownie złóż z boków. Rozwałkuj, a następnie rozwałkuj jeszcze trzy razy, składając ciasto na pół. Wytnij dwa koła z gotowego ciasta, pierwszy-dżem, przykryj drugim okręgiem, ściśnij i włóż do piekarnika na 30 minut. Temperatura piekarnika-200
pierwszą rzeczą jest ubicie żółtek i jajka w pianę, wlanie wody i alkoholu, sól. Teraz zaczynamy dodawać mąkę i wyrabiać ciasto rękami, powinno być wystarczająco strome. Zwijamy go w warstwę i wkładamy do lodówki. Ugniatamy olej bezpośrednio na dłoni, a także w zimnym miejscu. Ciasto rozłożyć na desce, położyć na środku połowę masła połamanego na kawałki. Złożyć ciasto z obu stron do środka i rozwałkować. Zawsze musisz toczyć w jednym kierunku. Rozłóż resztki oleju i ponownie złóż z boków. Rozwałkuj, a następnie rozwałkuj jeszcze trzy razy, składając ciasto na pół. Wytnij dwa koła z gotowego ciasta, pierwszy-dżem, przykryj drugim okręgiem, ściśnij i włóż do piekarnika na 30 minut. Temperatura piekarnika-200
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g