ciasto francuskie

łatwe i przewiewne ciasto, które każdy powinien spróbować!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 41 % 29 g
węglowodany 49 % 34 g
429 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
zawsze bałam się zrobić ciasto francuskie. Zbierałem z nim różne przepisy kulinarne, ale gotowanie wciąż było przerażające-nagle się nie udało. Ale potem zdecydowałem się i zrobiłem ciasto z ciasta francuskiego i okazuje się, że na próżno się bałem, wszystko nie jest takie straszne, najważniejsze jest, aby spróbować, a na pewno coś się tam stanie. Jedzenie wcale nie jest moją łyżwą, ale ciężko się uczę i doskonalę. Tutaj-nauczyłem się robić ciasto, ale nie wymyśliłem nadzienia, po prostu wziąłem gęsty dżem.
pierwszą rzeczą jest ubicie żółtek i jajka w pianę, wlanie wody i alkoholu, sól. Teraz zaczynamy dodawać mąkę i wyrabiać ciasto rękami, powinno być wystarczająco strome. Zwijamy go w warstwę i wkładamy do lodówki. Ugniatamy olej bezpośrednio na dłoni, a także w zimnym miejscu. Ciasto rozłożyć na desce, położyć na środku połowę masła połamanego na kawałki. Złożyć ciasto z obu stron do środka i rozwałkować. Zawsze musisz toczyć w jednym kierunku. Rozłóż resztki oleju i ponownie złóż z boków. Rozwałkuj, a następnie rozwałkuj jeszcze trzy razy, składając ciasto na pół. Wytnij dwa koła z gotowego ciasta, pierwszy-dżem, przykryj drugim okręgiem, ściśnij i włóż do piekarnika na 30 minut. Temperatura piekarnika-200

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy