duża babeczka marchewkowa z wanilią i cynamonem

niesamowita babeczka marchewkowa! Po prostu objadanie się!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 71 % 37 g
261 kcal
IG: 8 / 3 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

taka babeczka marchewkowa, jaką oferuje ten przepis kulinarny, doskonale zaspokaja głód (jest to pełnowartościowy posiłek), chociaż w rzeczywistości jest deserem. Nie przejmuj się marchewką jako podstawą ciasta – to ona nadaje babeczce pyszny smak, który nie jest porównywalny pod względem delikatności.

ubij jajka i cukier w mikserze, dodaj mąkę, wcześniej przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, włóż cukier waniliowy, uzyskaj jednorodną masę niezbyt gęstą i nie płynną. Tutaj dodajemy margarynę stopioną w rondlu i marchewkę startą na grubej tarce. Włóż ciasto do formy i piecz przez około godzinę (może trochę mniej) w temperaturze 170 stopni. Kiedy nasza babeczka dojrzeje, możesz posypać ją cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy