duża babeczka marchewkowa z wanilią i cynamonem
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
taka babeczka marchewkowa, jaką oferuje ten przepis kulinarny, doskonale zaspokaja głód (jest to pełnowartościowy posiłek), chociaż w rzeczywistości jest deserem. Nie przejmuj się marchewką jako podstawą ciasta – to ona nadaje babeczce pyszny smak, który nie jest porównywalny pod względem delikatności.
ubij jajka i cukier w mikserze, dodaj mąkę, wcześniej przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, włóż cukier waniliowy, uzyskaj jednorodną masę niezbyt gęstą i nie płynną. Tutaj dodajemy margarynę stopioną w rondlu i marchewkę startą na grubej tarce. Włóż ciasto do formy i piecz przez około godzinę (może trochę mniej) w temperaturze 170 stopni. Kiedy nasza babeczka dojrzeje, możesz posypać ją cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g