babeczka twarogowa z cytrynami i rodzynkami

najdelikatniejsza, miękka, twarogowa babeczka dla miłośników pieczenia! Tak miło, gdy wchodzisz do domu, a tam wita Cię pyszny aromat domowych potraw, a zwłaszcza słodkich wypieków. Wielu mężczyzn nie lubi słodyczy tylko słowami. Mój małżonek też tak ciągle mówi, jednocześnie jedząc przygotowane przeze mnie wypieki. Uwielbiam rozpieszczać ukochaną osobę i dlatego ciągle szukam nowych przepisów kulinarnych. Rozpieszczaj swoich mężów i ugotuj im ciasto twarogowe!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 32 % 18 g
węglowodany 54 % 30 g
314 kcal
IG: 0 / 14 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

dobrze zetrzyj masło z cukrem. Następnie ubij jajka (pojedynczo). Przetrzyj twarożek dwa razy przez sito i połącz z masą olejowo-jajeczną. Za pomocą drobnej tarki zetrzyj skórkę z cytryny, a następnie wyciśnij sok (przewijając miąższ cytryny widelcem). Dodaj skórkę i połowę soku do ciasta, następnie sól, przesianą mąkę, sodę gaszoną drugą połową soku i rodzynki. Dokładnie zagnieść ciasto. Formę do ciasta (wolę głęboką prostokątną) posmaruj masłem posyp krakersy posiekane w maszynce do mięsa. Włóż do niego ciasto i włóż do nagrzanego piekarnika na 50 minut (sprawdzam gotowość cienkim drewnianym patyczkiem). Gdy ciasto będzie gotowe, pozostaw je do ostygnięcia, a dopiero potem wyjmij z formy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy