babeczka twarogowa z cytrynami i rodzynkami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
dobrze zetrzyj masło z cukrem. Następnie ubij jajka (pojedynczo). Przetrzyj twarożek dwa razy przez sito i połącz z masą olejowo-jajeczną. Za pomocą drobnej tarki zetrzyj skórkę z cytryny, a następnie wyciśnij sok (przewijając miąższ cytryny widelcem). Dodaj skórkę i połowę soku do ciasta, następnie sól, przesianą mąkę, sodę gaszoną drugą połową soku i rodzynki. Dokładnie zagnieść ciasto. Formę do ciasta (wolę głęboką prostokątną) posmaruj masłem posyp krakersy posiekane w maszynce do mięsa. Włóż do niego ciasto i włóż do nagrzanego piekarnika na 50 minut (sprawdzam gotowość cienkim drewnianym patyczkiem). Gdy ciasto będzie gotowe, pozostaw je do ostygnięcia, a dopiero potem wyjmij z formy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g