Babeczka z jabłkami i kakao

bardzo smaczna babeczka o smaku czekoladowym i nadzieniu jabłkowym! Jabłka są prawdopodobnie owocem, który jest w stałym dostępie każdej osoby, każdej rodziny. A ile różnych potraw można z nimi ugotować! A co najważniejsze-ze względu na popularność i dostępność, to jedzenie można przygotować o każdej porze roku. Uwielbiam te owoce i znam z nimi wiele przepisów kulinarnych, a teraz chciałbym podzielić się ulubioną babeczką mojej babci z jabłkami i kakao.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 77 % 40 g
236 kcal
IG: 24 / 2 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  najpierw oddziel białka od żółtek. Ubij białka mikserem, stopniowo zwiększając prędkość. Następnie zaczynamy stopniowo dodawać cukier do masy, nie zapominając o dalszym ubijaniu. Teraz dodaj żółtka pojedynczo i kontynuuj ubijanie. Następnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i skrobię w osobnym pojemniku. Następnie wlej tę masę do ubitych jajek, delikatnie wymieszaj wszystko łyżką od dołu do góry. Następnie dzielimy ciasto na dwie części, jedną (większą) zostawiamy taką, jaka jest, a drugą (mniejszą) dodajemy kakao i mieszamy. Teraz obieramy jabłka i kroimy je w małe kostki. Zwiń mąkę. Teraz bierzemy Podłużny kształt, wlewamy do niego białe ciasto, następnie ostrożnie łyżką w środku na całej długości wlewamy ciemne ciasto, a na wierzch również w środku wlewamy jabłka. Wrzuć jabłka do czarnego ciasta. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy