Babeczka z jabłkami i kakao
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw oddziel białka od żółtek. Ubij białka mikserem, stopniowo zwiększając prędkość. Następnie zaczynamy stopniowo dodawać cukier do masy, nie zapominając o dalszym ubijaniu. Teraz dodaj żółtka pojedynczo i kontynuuj ubijanie. Następnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i skrobię w osobnym pojemniku. Następnie wlej tę masę do ubitych jajek, delikatnie wymieszaj wszystko łyżką od dołu do góry. Następnie dzielimy ciasto na dwie części, jedną (większą) zostawiamy taką, jaka jest, a drugą (mniejszą) dodajemy kakao i mieszamy. Teraz obieramy jabłka i kroimy je w małe kostki. Zwiń mąkę. Teraz bierzemy Podłużny kształt, wlewamy do niego białe ciasto, następnie ostrożnie łyżką w środku na całej długości wlewamy ciemne ciasto, a na wierzch również w środku wlewamy jabłka. Wrzuć jabłka do czarnego ciasta. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g