skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Ubij miękkie masło z cukrem.
Krok 3:
Dodaj po jednym 3 jajka, dokładnie ubijając po każdym.
Krok 4:
Połam czekoladę na małe kawałki i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Dodaj schłodzoną rozpuszczoną czekoladę do kremowej mieszanki. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj schłodzoną kawę i Likier (jeśli nie lubisz kawy i alkoholu, zastąp je mlekiem). Mieszać.
Krok 6:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki czekoladowej.
Krok 7:
Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciasto jest bardzo delikatne i przewiewne. W razie potrzeby do ciasta można dodać jagody lub orzechy.
Krok 8:
Rozłóż ciasto w jednej dużej lub małej formie. Uwielbiam piec porcjowane babeczki.
Krok 9:
Pieczemy babeczki czekoladowe w 180 C przez około 20 minut (małe), gotowość sprawdzamy szpikulcem. Niech babeczki ostygną i podawaj.
Krok 10:
Gotowe babeczki czekoladowe posyp cukrem pudrem. I alternatywnie, podawaj z kwaśną śmietaną(jest po prostu bardzo, bardzo smaczny!). Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal / 100g