skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij jajka mikserem. Jak tylko pojawi się piana, dodaj sól, cukier, wanilię.cukier, wlać koniak. Ubijaj przez siedem minut do wysokiej białej piany.
Mąkę przesiać proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z jajkami.
suszone morele, rodzynki i kandyzowane owoce należy wcześniej umyć i wysuszyć. Pokrój wszystko w kostkę, wiśnie na dwie połówki.
dodaj suszone owoce z orzechami do ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 160gr. Nasmaruj formę olejem. Przenieś ciasto do formy i piecz przez godzinę. Następnie temperaturę należy zwiększyć do 180 g i przechowywać w piekarniku przez 20 minut. Powinna pojawić się złota skorupa.
schłodzić babeczkę w formie przez pięć minut, po wyjęciu. Ostudzić już na ruszcie.
osobiście pokryłam babeczkę z orzechami na wierzchu kremówką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g