Duża cytrynowa babeczka z rodzynkami

świetna babeczka z nutami cytryny dla miłośników pieczenia i słodyczy!
nanu6kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 24 % 16 g
węglowodany 66 % 45 g
351 kcal
IG: 0 / 9 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

nie przepadam za wszystkim słodko słodkim, dlatego staram się gotować nawet wypieki według przepisów kulinarnych zawierających coś kwaśnego. Szczególnie w tym względzie lubię takie jedzenie jak cytrynowa babeczka. Zacznijmy więc przygotowywać to danie. Najpierw oddziel białka od żółtek i ubij je na gęstą pianę. Teraz pocieramy masło cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie do naszej masy Wprowadzamy żółtka i dokładnie wcieramy Biel. Następnie dodaj wstępnie startą skórkę z cytryny, mąkę, kandyzowane owoce, rodzynki i dobrze wymieszaj i delikatnie połącz z ubitymi białkami jaj. Bierzemy formę i smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą lub mąką, rozprowadzamy przygotowane ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez półtorej godziny., duże-w temperaturze 170-190 °C przez 1-1, 5 godziny. Całkowicie gotowe ciasto cytrynowe uwalniamy z formy i posypujemy po schłodzeniu cukrem pudrem. Ciasto cytrynowe należy podawać schłodzone. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy