skład / składniki
gotowanie krok po kroku
nie przepadam za wszystkim słodko słodkim, dlatego staram się gotować nawet wypieki według przepisów kulinarnych zawierających coś kwaśnego. Szczególnie w tym względzie lubię takie jedzenie jak cytrynowa babeczka. Zacznijmy więc przygotowywać to danie. Najpierw oddziel białka od żółtek i ubij je na gęstą pianę. Teraz pocieramy masło cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie do naszej masy Wprowadzamy żółtka i dokładnie wcieramy Biel. Następnie dodaj wstępnie startą skórkę z cytryny, mąkę, kandyzowane owoce, rodzynki i dobrze wymieszaj i delikatnie połącz z ubitymi białkami jaj. Bierzemy formę i smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą lub mąką, rozprowadzamy przygotowane ciasto. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez półtorej godziny., duże-w temperaturze 170-190 °C przez 1-1, 5 godziny. Całkowicie gotowe ciasto cytrynowe uwalniamy z formy i posypujemy po schłodzeniu cukrem pudrem. Ciasto cytrynowe należy podawać schłodzone. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g