ciasto z kapusty

Masz dość mięsa? Zrób ciasto z kapustą, nie jest gorsze! Nawiasem mówiąc, do nadzienia można dodać więcej cebuli z marchewką. Osobiście w mojej rodzinie nie wszyscy lubią ciasto kapustne. Na przykład moi domownicy wolą, aby na stole było jedzenie, w którym kapusta byłaby jak najmniejsza. Nie wiem, skąd bierze się taka stronnicza opinia na temat tego zdrowego warzywa, ponieważ osobiście bardzo lubię dania z kapusty. A kulinarny przepis na to Rosyjskie ciasto stał się jednym z moich ulubionych (ze względu na szybkość gotowania). Kilka razy upiekłam go i zabrałam do pracy. Tam wyrwali mi przepis tylko rękami.
nanu6kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 52 % 16 g
183 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
proces rozpoczynamy od stopienia masła. Następnie wymieszaj ciepłe masło z kefirem, wlej łyżkę cukru, sól, wbij jajko, wlej zgaszoną sodę i wlej szklankę mąki. Zagnieść jednorodne ciasto, podzielić na dwie równe części. Pierwszą część rozprowadzamy na patelni, ugniatając palcami lub łyżką, zasypiamy nadzieniem: najpierw idzie posiekana kapusta – posiekane jajka i kilka kawałków masła. Przykryj ciasto drugą warstwą, wyrównaj i włóż do nagrzanego piekarnika na czterdzieści minut. Pieczemy w temperaturze dwustu stopni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy