ciasto z kapusty
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
proces rozpoczynamy od stopienia masła. Następnie wymieszaj ciepłe masło z kefirem, wlej łyżkę cukru, sól, wbij jajko, wlej zgaszoną sodę i wlej szklankę mąki. Zagnieść jednorodne ciasto, podzielić na dwie równe części. Pierwszą część rozprowadzamy na patelni, ugniatając palcami lub łyżką, zasypiamy nadzieniem: najpierw idzie posiekana kapusta – posiekane jajka i kilka kawałków masła. Przykryj ciasto drugą warstwą, wyrównaj i włóż do nagrzanego piekarnika na czterdzieści minut. Pieczemy w temperaturze dwustu stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g