skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty potrzebne do ciasta.
Krok 2:
Więc na początek zagniatamy ciasto. Użyłem do tego wypiekacza do chleba, ustawiając go w trybie "ciasto". Wymieszaj wodę i ciepłe mleko w wygodnym pojemniku. Dodaj jajka, zmiękczoną margarynę lub masło, a także cukier i sól do smaku. Możesz dodać wanilinę lub cukier waniliowy. Podstawę ciasta wysyłamy do miski wypiekacza do chleba lub możesz natychmiast wysłać tam wszystkie składniki jeden po drugim.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę i szybko działające drożdże. Włączamy tryb "ciasto" i czekamy na sygnał, że ciasto jest gotowe.
Krok 4:
Ciasto jest miękkie, elastyczne i giętkie. I możesz z niego upiec ciasto, ale jak upiec ciasto drożdżowe z jabłkami, dowiemy się z poniższych kroków.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem i rozłóż nasze ciasto-ugniataj je rękami i zrób boki. Moje jabłka, usuń z nich rdzeń i pokrój w plasterki. Rozłóż jabłka jak na zdjęciu. Aby uzyskać kolorowy rysunek, weź jabłka w różnych kolorach.
Krok 6:
Do wypełnienia ciasta bierzemy mąkę, cukier, śmietanę i likier, który najbardziej Ci się podoba. Wszystko dokładnie ubij. Wlej go na ciasto.
Krok 7:
Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 230 stopni przez około 35-40 minut, aż się zrumieni i całkowicie ugotuje.
Krok 8:
Możesz na koniec posmarować jeszcze gorące ciasto dżemem. Wziąłem morelę. Można go również posypać cukrem pudrem na wierzchu.
Krok 9:
Miłej herbaty!
pieczenie powinno być nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne. Nasze ciasto okazało się właśnie takie - tylko spojrzenie. Stworzenie tego piękna zajęło w sumie około 2 godzin 20 minut, z czego 1 godzina 30 minut zajęło stworzenie ciasta w maszynie do chleba w trybie "ciasto". Ciasto upiekło się w 40 minut. Resztę czasu spędził na pośrednich etapach gotowania. Jak widać, przepis jest prosty i sprawdzony - nigdy mnie nie zawiódł. Jestem pewien, że odniesiesz sukces za pierwszym razem! Czego Wam serdecznie życzę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g