szarlotka z kremowym nadzieniem na cieście drożdżowym

cudowny przepis na pyszne ciasto na słodycze! To kulinarne arcydzieło przypomina kwiat. Jest w stanie ozdobić każdy świąteczny stół, a także stać się jednym z ulubionych potraw Twoich dzieci i innych członków rodziny. Popijaj ulubionym napojem.
E. AleksandrownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 69 % 35 g
255 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty potrzebne do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc na początek zagniatamy ciasto. Użyłem do tego wypiekacza do chleba, ustawiając go w trybie "ciasto". Wymieszaj wodę i ciepłe mleko w wygodnym pojemniku. Dodaj jajka, zmiękczoną margarynę lub masło, a także cukier i sól do smaku. Możesz dodać wanilinę lub cukier waniliowy. Podstawę ciasta wysyłamy do miski wypiekacza do chleba lub możesz natychmiast wysłać tam wszystkie składniki jeden po drugim.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę i szybko działające drożdże. Włączamy tryb "ciasto" i czekamy na sygnał, że ciasto jest gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto jest miękkie, elastyczne i giętkie. I możesz z niego upiec ciasto, ale jak upiec ciasto drożdżowe z jabłkami, dowiemy się z poniższych kroków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem i rozłóż nasze ciasto-ugniataj je rękami i zrób boki. Moje jabłka, usuń z nich rdzeń i pokrój w plasterki. Rozłóż jabłka jak na zdjęciu. Aby uzyskać kolorowy rysunek, weź jabłka w różnych kolorach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do wypełnienia ciasta bierzemy mąkę, cukier, śmietanę i likier, który najbardziej Ci się podoba. Wszystko dokładnie ubij. Wlej go na ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 230 stopni przez około 35-40 minut, aż się zrumieni i całkowicie ugotuje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz na koniec posmarować jeszcze gorące ciasto dżemem. Wziąłem morelę. Można go również posypać cukrem pudrem na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Miłej herbaty!

pieczenie powinno być nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne. Nasze ciasto okazało się właśnie takie - tylko spojrzenie. Stworzenie tego piękna zajęło w sumie około 2 godzin 20 minut, z czego 1 godzina 30 minut zajęło stworzenie ciasta w maszynie do chleba w trybie "ciasto". Ciasto upiekło się w 40 minut. Resztę czasu spędził na pośrednich etapach gotowania. Jak widać, przepis jest prosty i sprawdzony - nigdy mnie nie zawiódł. Jestem pewien, że odniesiesz sukces za pierwszym razem! Czego Wam serdecznie życzę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy