pyszna szarlotka z powłoką biszkopt
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
ten kulinarny przepis na szarlotkę jest szczególnie smaczny i piękny. Można go łatwo porównać do ciasta. Powłoka biszkoptowa sprawia, że jest wyjątkowo delikatna i piękna. Takie jedzenie jest tylko dla prawdziwych smakoszy sztuki kulinarnej.
więc na początek bierzemy masło i zostawiamy je na chwilę w temperaturze pokojowej. Gdy zmięknie, zetrzyj go cukrem. Dodaj jajko i dobrze zetrzyj. Następnie dodaj mąkę i zagnieść ciasto. Z niego należy rozwałkować warstwę, której grubość będzie w przybliżeniu równa pół centymetra. Połóż tę warstwę na naczyniu do pieczenia, które wcześniej posmaruj olejem roślinnym i posyp bułką tartą. Obierz jabłka i zetrzyj je. Połóż powstałą masę na cieście. Posyp je cukrem i cynamonem. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie ubij żółtka z cukrem. Przesiej mąkę. Dodaj go do żółtek. Następnie delikatnie, ciągle mieszając, dodaj do masy białka, które najpierw ubij w pianę. Po 20 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Wlej na nią masę biszkoptową. Włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. Smacznego!
więc na początek bierzemy masło i zostawiamy je na chwilę w temperaturze pokojowej. Gdy zmięknie, zetrzyj go cukrem. Dodaj jajko i dobrze zetrzyj. Następnie dodaj mąkę i zagnieść ciasto. Z niego należy rozwałkować warstwę, której grubość będzie w przybliżeniu równa pół centymetra. Połóż tę warstwę na naczyniu do pieczenia, które wcześniej posmaruj olejem roślinnym i posyp bułką tartą. Obierz jabłka i zetrzyj je. Połóż powstałą masę na cieście. Posyp je cukrem i cynamonem. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie ubij żółtka z cukrem. Przesiej mąkę. Dodaj go do żółtek. Następnie delikatnie, ciągle mieszając, dodaj do masy białka, które najpierw ubij w pianę. Po 20 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Wlej na nią masę biszkoptową. Włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g