pyszna szarlotka z powłoką biszkopt

niesamowicie pyszne ciasto z ulubionymi owocami jest idealne na herbatę!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 64 % 27 g
218 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
ten kulinarny przepis na szarlotkę jest szczególnie smaczny i piękny. Można go łatwo porównać do ciasta. Powłoka biszkoptowa sprawia, że jest wyjątkowo delikatna i piękna. Takie jedzenie jest tylko dla prawdziwych smakoszy sztuki kulinarnej.
więc na początek bierzemy masło i zostawiamy je na chwilę w temperaturze pokojowej. Gdy zmięknie, zetrzyj go cukrem. Dodaj jajko i dobrze zetrzyj. Następnie dodaj mąkę i zagnieść ciasto. Z niego należy rozwałkować warstwę, której grubość będzie w przybliżeniu równa pół centymetra. Połóż tę warstwę na naczyniu do pieczenia, które wcześniej posmaruj olejem roślinnym i posyp bułką tartą. Obierz jabłka i zetrzyj je. Połóż powstałą masę na cieście. Posyp je cukrem i cynamonem. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie ubij żółtka z cukrem. Przesiej mąkę. Dodaj go do żółtek. Następnie delikatnie, ciągle mieszając, dodaj do masy białka, które najpierw ubij w pianę. Po 20 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Wlej na nią masę biszkoptową. Włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g

Podobne przepisy