ciasto biszkoptowe czekoladowe Expresso
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
w Anglii nie jest powszechne zapraszanie gości na kolację. Zwykle goście przychodzą na herbatę. A te przyjęcia herbaciane zakładają pełny stół wszelkiego jedzenia. Ale tradycyjnie herbatniki są koniecznie obecne. Oferuję ci kulinarny przepis na biszkopt czekoladowy "Express".
najpierw rozgrzej piekarnik. Formy smarujemy tłuszczem i lekko posypujemy mąką.
na patelnię wkładamy czekoladę i masło. Rozpuść je razem na małym ogniu, ciągle mieszając. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
w dużej misce wymieszaj jajka, cukier i wanilię. Ustaw miskę na garnku z wrzącą wodą, tak aby miska z mieszanką znajdowała się pięć centymetrów nad powierzchnią wody. I podgrzej mieszaninę na małym ogniu, mieszając, aż będzie ciepła. Zdejmij z ognia i ubij w mikserze. Musisz ubijać przez około 15 minut, aż mieszanina trzykrotnie zwiększy swoją objętość.
delikatnie wlej do niego mąkę, nie więcej niż jedną trzecią szklanki na raz. Następnie, podobnie stopniowo, wlej czekoladę z masłem. Wlać równomiernie do foremek i piec do miękkości. Gotowość można sprawdzić wykałaczką. Schłodzić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć biszkopt i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
taki biszkopt jest podawany do stołu z lodami waniliowymi.
najpierw rozgrzej piekarnik. Formy smarujemy tłuszczem i lekko posypujemy mąką.
na patelnię wkładamy czekoladę i masło. Rozpuść je razem na małym ogniu, ciągle mieszając. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
w dużej misce wymieszaj jajka, cukier i wanilię. Ustaw miskę na garnku z wrzącą wodą, tak aby miska z mieszanką znajdowała się pięć centymetrów nad powierzchnią wody. I podgrzej mieszaninę na małym ogniu, mieszając, aż będzie ciepła. Zdejmij z ognia i ubij w mikserze. Musisz ubijać przez około 15 minut, aż mieszanina trzykrotnie zwiększy swoją objętość.
delikatnie wlej do niego mąkę, nie więcej niż jedną trzecią szklanki na raz. Następnie, podobnie stopniowo, wlej czekoladę z masłem. Wlać równomiernie do foremek i piec do miękkości. Gotowość można sprawdzić wykałaczką. Schłodzić w formie przez 10 minut, a następnie wyjąć biszkopt i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
taki biszkopt jest podawany do stołu z lodami waniliowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g