skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotuj warzywa.
zetrzyj ziemniaki na puree, dodając masło, śmietanę i sól.
zmielić marchewki i buraki w blenderze.
pokrój cebulę w kostkę.
pieczarki pokroić na małe kawałki i podsmażyć z cebulą.
pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i pieprzyć.
2/3 puree ziemniaczanego włożyć do formy.
ułóż pierś z kurczaka, pieczarki smażone z cebulą.
1/3 pozostawionych tłuczonych ziemniaków wymieszać z marchewką, 1/3-z burakami, 1/3 nie mieszać z niczym.
włóż białe tłuczone ziemniaki do worka do szprycowania i nałóż na powierzchnię zapiekanki w kształcie kwiatka.
następnie rozłóż żółty puree, a następnie czerwony.
Udekoruj w ten sposób zapiekankę i umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na godzinę. Spośród nich Ustaw normalny reżim temperaturowy na 20 minut, a następnie wyłącz górne ogrzewanie, aby Kwiaty się nie przypaliły. Kto nie ma takiej funkcji, przykryj górę zapiekanki papierem do pieczenia lub folią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g