szaszłyki z łososia

niesamowity pomysł na wakacje na świeżym powietrzu! Bardzo smaczne! Norwegia słynie z niekończących się zasobów czerwonych ryb. W tym kraju wszyscy jedzą ryby z wielką przyjemnością. Latem mojemu mężowi i rodzicom udało się uciec na wakacje do tego wspaniałego kraju. Moja mama i ja, jako prawdziwi miłośnicy wszystkiego, co ptactwo wodne, próbowaliśmy ogromnej liczby potraw, które były nam podawane w hotelu i różnych restauracjach. Ale szczególną miłością nasyciliśmy się pozornie nieskomplikowanym jedzeniem-norweskim kebabem z łososia. Po powrocie do domu najpierw udaliśmy się do kraju, aby spróbować samodzielnie ugotować tę cudowną przekąskę. Więc dzielę się z wami kulinarnym przepisem na gotowanie - szaszłyki z łososia.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 8 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 38 % 6 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z łososia kroimy w małe kostki, pory i cebule w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na drewnianych szaszłykach na przemian nawlecz dwa rodzaje cebuli i kostki łososia, posyp olejem roślinnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Układamy na ruszcie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I piecz na grillu, aż pojawi się złoty kolor, około 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż na talerzu, wstępnie posypanym posiekaną zieloną cebulą lub natką pietruszki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.
wszystko, czego potrzebujemy, to właściwie Norweski łosoś, por i małe główki cebuli. Na początek pokrój łososia na kawałki 5x5 i pory w pierścienie 2-3 cm, połóż rybę w różnych sekwencjach i 2 rodzaje cebuli na szaszłykach (lub drewnianych szaszłykach), posmaruj olejem i połóż na grillu. Gotuj, aż ryba będzie miała złotą skórkę. Kebaby będą gotować przez 15 minut. Jak widać przepis jest prosty, ale to jedzenie jest niezwykle smaczne. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy