skład / składniki
gotowanie krok po kroku
i gotuję Charlotte w ten sposób. Zmiękczone masło pocieram blenderem z granulowanym cukrem, cukrem waniliowym i skórką z połowy cytryny (pocieram). Mieszanka powinna być bujna.
nie przestając bić, wprowadzam po jednym cztery jajka. Ubijam masę do uzyskania piany. Następnie stopniowo dodaję mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Kwaśne jabłka (idealne "Antonovka") obrać i pokroić w plasterki.
posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp mąką. Rozprowadzam przygotowane ciasto do formy i pięknie układam plasterki jabłek na wierzchu. Pieczę Charlotte w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
gotowość ciasta można łatwo określić za pomocą wykałaczki. Charlotte z jabłkami kroję na segmenty i podaję do stołu, posypując cukrem pudrem. Miłej jesiennej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g