niemieckie ciasto twarogowe

delikatniejszy niż delikatny! Prosty przepis na niesamowicie pyszne ciasto!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 30 % 15 g
węglowodany 50 % 25 g
267 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 55 min
kulinarny przepis na niemieckie ciasto twarogowe znalazłem w magazynie o modzie. W Niemczech takie ciasta podaje się na co dzień z herbatą, ale uważam, że takie jedzenie może być ozdobą świątecznego stołu. Bierzemy 3 jaja kurze. Oddziel białka od żółtek. Przesiej mąkę pszenną i dodaj posiekane masło (200 gr.), 50 ml śmietany, 3 żółtka i 100 gr. kryształ. Bardzo szybko zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i wysłać do lodówki na pół godziny. W tym czasie ugniatamy twaróg, dodajemy do niego 100 gramów. cukier, pozostała ilość śmietany, 3 jaja kurze, 50 gr. masło, skrobia ziemniaczana i wanilina. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą blendera. Suszone wiśnie i suszone morele dokładnie umyć, a następnie zalać wrzącą wodą przez 5 minut. Spuść wodę i osusz. Posiekaj suszone morele i migdały, a następnie wyślij je do masy twarogowej. Następnie dodaj koniak i wiśnie do tej mieszanki. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki masy twarogowej. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w wysokim naczyniu do pieczenia. Boki należy również zamknąć ciastem. Rozłóż nadzienie twarogowe na cieście i wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ciasto przez 40 minut. Ubij białka z pozostałym cukrem w mocną pianę i rozłóż je na powierzchni ciasta. Pieczemy przez około 20 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto do powolnego chłodzenia. Gotowe niemieckie ciasto twarogowe kroimy na segmenty i podajemy. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy