Shirin Alma

takie pyszne z ulubionych jabłek -" po prostu polizasz palce!». Przedstawiam wam przepis kulinarny na bardzo smaczny orientalny deser. Ten deser nazywa się Shirin Alma, co w tłumaczeniu z kirgiskiego oznacza po prostu deser jabłkowy. Aby przygotować takie jedzenie, nie ma żadnych egzotycznych składników ani specjalnych przypraw, które zwykle obfitują w przepisy kuchni orientalnej. Shirin Alma można bardzo łatwo i szybko przygotować w dowolnym momencie w każdej kuchni i może to zrobić każdy, kto nie ma umiejętności kulinarnych. Shirin Alma to danie, którego przepis pochodzi z Kirgistanu. Kirgistan zawsze słynął z jabłek, więc nic dziwnego, że powstało tam wiele przepisów kulinarnych, które zawierają te owoce. Przygotujmy więc Shirin Alma.
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 23 g
103 kcal
IG: 35 / 0 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

pokrój jabłka na połówki. Nie trzeba ich obierać ze skóry. Usuwamy nasiona i rdzeń, aby w środku powstał rowek. W tym rowku wkładamy trochę cukru. Następnie połóż połówki jabłek na blasze do pieczenia i posyp trochę wodą. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni. Gdy jabłka zostaną upieczone, włóż podgrzaną żelatynę do rowków, a następnie schłodź jabłka.
przed podaniem połówki jabłek należy posypać cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy