skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić bułeczki z makiem? Na początek rozpuść masło lub margarynę na patelni lub patelni. Można to również zrobić w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj jajko z cukrem. Dobrze ubij mikserem, około 3-5 minut. Do tej masy dodaj sodę, sól do smaku i syrop inwertowany. Następnie wlej schłodzoną, stopioną margarynę lub masło. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszaj. Do tej masy dodaj przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podziel gotowe ciasto na równe 10 kawałków i nadaj im kształt Kalach. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia, a następnie zanurz kalachi w cukrze zmieszanym z makiem. ułóż gotowe kalachy na pergaminie makiem do góry. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g