bułeczki z makiem

co może być smaczniejszego niż domowe bułeczki z herbatą? Aby przygotować te przepyszne bułeczki z makiem, ten przepis kulinarny zajmie ci nieco ponad godzinę.
savuleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 25 % 20 g
węglowodany 66 % 52 g
407 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

jak zrobić bułeczki z makiem? Na początek rozpuść masło lub margarynę na patelni lub patelni. Można to również zrobić w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj jajko z cukrem. Dobrze ubij mikserem, około 3-5 minut. Do tej masy dodaj sodę, sól do smaku i syrop inwertowany. Następnie wlej schłodzoną, stopioną margarynę lub masło. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszaj. Do tej masy dodaj przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, skup się na pożądanej konsystencji ciasta.  Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podziel gotowe ciasto na równe 10 kawałków i nadaj im kształt Kalach.  Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia, a następnie zanurz kalachi w cukrze zmieszanym z makiem. ułóż gotowe kalachy na pergaminie makiem do góry. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy