skład / składniki
metoda gotowania
Kuchnia Tatarska słynie ze słodyczy. Na przykład Barmak z makiem i ziarnem konopi są bardzo popularne. Oczywiście teraz ten ostatni jest bardzo trudny do znalezienia, ale przynajmniej jeśli przygotujesz ten przepis bez niego. wtedy nic strasznego się nie stanie, chociaż smak oczywiście będzie nieco inny niż oryginał. Więc robimy ciasto. Aby to zrobić, potrzebujemy głębokiego naczynia, w którym umieścisz stopione masło, śmietanę,sól i przesianą mąkę pszenną najwyższej jakości. Ugniataj go. Powinien być taki jak na pierogi w przybliżeniu. Zrób z niego małe kulki i umieść nadzienie na środku, o czym porozmawiamy trochę później.Owinąć jak na rolce, ale bardzo mały, wielkości palca, nie większy.
a co bierzemy do nadzienia? Mak, który można przetrzeć w młynku do kawy.Chociaż Tatarzy ręcznie go Tinder i mówią, że jest o wiele smaczniejszy. Dalej jest ziarno konopi. Zrób to samo i cukier granulowany. Tutaj dodajemy masło i mieszamy, aż będzie gładkie. W piekarniku piecze się przez około 40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziarno konopi - 373 kcal/100g

