skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Oto kolejny kulinarny przepis na faszerowaną paprykę. Ale to jedzenie jest zrobione z "hiszpańskim akcentem" - w jaskrawoczerwonych odcieniach.
najpierw robimy sos. Rozgrzej olej w garnku, włóż drobno posiekaną cebulę i smaż na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki i mąkę i smaż na małym ogniu przez około pięć minut. A potem wlej bulion z kurczaka i białe wino. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, przygotowując nadzienie.
do nadzienia musimy wlać olej na patelnię i mocno go podgrzać. Smażyć drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek na dużym ogniu przez minutę. Następnie dodaj mięso mielone i smaż je do zrumienienia, stale mieląc łopatką. Smażyć przez około 10 minut, a następnie dodać ryż i pietruszkę i wszystko dobrze wymieszać. Sól i pieprz.
odetnij wierzchołki pieprzu, napełnij nadzieniem i umieść go pionowo w naczyniu do pieczenia. Wokół wlać sos i piec w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g