skład / składniki
metoda gotowania
oferuję doskonały przepis kulinarny na pachnącego pieczonego kurczaka z warzywami i ziołami, który został zaczerpnięty z jednego chińskiego programu. Zobaczmy, co oferuje nam kuchnia chińska. Najpierw rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. A gdy się nagrzewa, zmiażdż czosnek w moździerzu i nie musisz go obierać. W naczyniu do pieczenia kładziemy kurczaka, który posypujemy czosnkiem. Następnie kurczak musi ostrożnie oddzielić skórę i położyć pod nią kawałki oleju. Teraz kurczaka można nadziewać ziołami, układając wokół niego złotą szalotkę i liść laurowy. Cebuli też nie trzeba obierać w przeciwieństwie do marchwi i ziemniaków, które pokroimy na małe kawałki. Wszystko to rozprowadzamy do kurczaka w formie, po czym wszystko podlewamy oliwą z oliwek, trochę soli i pieprzu. Forma jest owinięta folią i wkładana do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie kurczak jest wyjmowany, folia jest z niego usuwana, aw piekarniku należy zmniejszyć temperaturę do 180°C, po czym ptak jest ponownie pieczony przez 20 minut, aż w końcu będzie gotowy. Rezultatem jest bardzo soczysty, smaczny i delikatny kurczak z ziołami i warzywami z chrupiącą skórką. Gotowane jedzenie podawane jest na talerzu z warzywami, w sosie i na gorąco. Życzę smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g