skład / składniki
metoda gotowania
kiedyś usłyszałem, że tradycyjny irlandzki chleb sodowy jest bardzo smaczny, delikatny, bujny i miękki. Oczywiście od razu chciałem go ugotować. Znalazłem przepis kulinarny w jednej inteligentnej książce, oczywiście w dziale kuchnia Irlandzka, który okazał się zaskakująco prosty. I tego samego wieczoru zachwyciła siebie i swoich bliskich świeżym i miękkim domowym chlebem. Teraz gotuję go co najmniej raz w tygodniu, ponieważ chleb własnoręcznie zrobiony jest znacznie smaczniejszy niż chleb fabryczny.
najpierw musisz zagnieść ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj mąkę, ciężką śmietanę, sól, zgaś sodę, zbierz wszystko kopcem i delikatnie wlej mleko do wnęki. Dobrze zagnieść ciasto, ale aby było wystarczająco miękkie. Z przygotowanego ciasta uformować ciasto o grubości 25 cm i włożyć do formy do pieczenia chleba, uprzednio nasmarowanej masłem. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz chleb do miękkości. Sprawdź wypieczenie drewnianą wykałaczką. W przypadku przypalenia chleba można go przykryć folią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g