skład / składniki
metoda gotowania
nauczyłem się gotować te tortille w 1999 roku, kiedy dostaliśmy pensję w pracy z workami mąki. Było dużo mąki, mało pieniędzy, więc musiałem nauczyć się piec chleb do jedzenia w domu. Gotowanie ciągle tego samego jest nudne, więc zacząłem szukać wszelkiego rodzaju przepisów kulinarnych na chleb i tortille. Tortille z mąki pszennej-Taba-Nan-danie kuchni kazachskiej. Tradycyjnie gotuje się je w dwóch glinianych patelniach, które są pokryte gorącym dereniem lub węglem drzewnym, ale w warunkach miejskich trudno jest obserwować ten moment i można użyć żeliwnych patelni i zwykłego piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni.
najpierw przesiewam mąkę, a następnie robię zakwas: mieszam drożdże z dwiema łyżkami mąki, rozcieńczam je ½ szklanki ciepłej wody (mleka) i umieszczam tę gadkę w ciepłym miejscu. Gdy zakwas jest odpowiedni, dodaję pozostały płyn, sól i mąkę, przykrywam pokrywką i pozwalam ciastu kilka razy rosnąć (gdy tylko objętość ciasta podwoi się, obniżam ją). Uważa się, że ciasto jest gotowe, gdy przestaje się osadzać po opadnięciu. Smaruję Patelnie olejem i wkładam do dolnego, 2/3 jego objętości okrągłego kawałka ciasta, przykrywam drugą patelnią i wkładam do nagrzanego piekarnika na dziesięć minut. Następnie obracam Patelnie bez otwierania i ustawiam je na kolejne dziesięć minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g