tortille Taba-Nan na wodzie

Niesamowite tortille według prostego przepisu!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 84 % 46 g
224 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

nauczyłem się gotować te tortille w 1999 roku, kiedy dostaliśmy pensję w pracy z workami mąki. Było dużo mąki, mało pieniędzy, więc musiałem nauczyć się piec chleb do jedzenia w domu. Gotowanie ciągle tego samego jest nudne, więc zacząłem szukać wszelkiego rodzaju przepisów kulinarnych na chleb i tortille. Tortille z mąki pszennej-Taba-Nan-danie kuchni kazachskiej. Tradycyjnie gotuje się je w dwóch glinianych patelniach, które są pokryte gorącym dereniem lub węglem drzewnym, ale w warunkach miejskich trudno jest obserwować ten moment i można użyć żeliwnych patelni i zwykłego piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni.
najpierw przesiewam mąkę, a następnie robię zakwas: mieszam drożdże z dwiema łyżkami mąki, rozcieńczam je ½ szklanki ciepłej wody (mleka) i umieszczam tę gadkę w ciepłym miejscu. Gdy zakwas jest odpowiedni, dodaję pozostały płyn, sól i mąkę, przykrywam pokrywką i pozwalam ciastu kilka razy rosnąć (gdy tylko objętość ciasta podwoi się, obniżam ją). Uważa się, że ciasto jest gotowe, gdy przestaje się osadzać po opadnięciu. Smaruję Patelnie olejem i wkładam do dolnego, 2/3 jego objętości okrągłego kawałka ciasta, przykrywam drugą patelnią i wkładam do nagrzanego piekarnika na dziesięć minut. Następnie obracam Patelnie bez otwierania i ustawiam je na kolejne dziesięć minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy