Budene

doskonały pudding ryżowy z rodzynkami i jabłkami! Budene to pudding ryżowy zapożyczony z kuchni tatarskiej. Powiedzmy, że bardzo go lubię. Jeśli masz dzieci, będzie to ich ulubiona uczta. Ponieważ jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 71 % 42 g
288 kcal
IG: 2 / 79 / 19

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

od samego początku musisz ugotować ryż, a następnie dobrze spłukać zimną wodą. Następnie w głębokiej misce ubij żółtka stopionym masłem i mlekiem, najlepiej blenderem. Teraz wrzucamy tutaj ryż, który gotujemy i wszystko dobrze mieszamy.
teraz przejdź do białek. Trzepaczką delikatnie ubij je cukrem, aż mieszanina będzie biała i wyrośnie w objętości.

teraz przejdź do rodzynek. Zanim zamierzasz zrobić ten przepis kulinarny, musisz go namoczyć przez godzinę w ciepłej wodzie, pęcznieje. Powiem więcej, jeśli masz winogrona, możesz je zastąpić rodzynkami. Nadal jest bardzo smaczny, jeśli dodasz jabłka pokrojone na małe kawałki. Ale to wszystko oczywiście dla amatora. Dodaję.
pieczemy całą masę na głębokiej patelni lub specjalnym naczyniu. ale dno i ściany muszą być nasmarowane olejem i pokryte cienkim papierem. Posmaruj wierzch jajkiem i posyp kaszą manną lub mieloną bułką tartą. Do piekarnika. Budene powinien powstać i stać się żółto-czerwonawy. Wtedy jest gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy