makaroniki Feccas

aromatyczne ciasteczka o niezapomnianym smaku. Łatwe i proste!
Julia MorozowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 28 % 20 g
węglowodany 61 % 44 g
379 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
nie tak dawno temu moja kolekcja przepisów kulinarnych została wzbogacona o nowy rodzaj jedzenia. Mówimy o makaronikach po arabsku-fekkas. Trudno wyobrazić sobie orientalny stół bez słodyczy. Więc teraz Od czasu do czasu cieszę rodzinę orientalnymi słodyczami. W przypadku fekkas ubij jajka z cukrem pudrem, aż uzyskasz bladożółtą mieszankę. Dodaj tłuszcz. Nie musisz go topić. Wystarczy trzymać go w temperaturze pokojowej, aż będzie miękki. Dodaj masło i starte migdały. Zetrzyj pomarańczę z cytryną. Otrzymaną aromatyczną skórkę dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę i dodaj do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Długie ugniatanie nie jest konieczne. Z ciasta formujemy wąskie batony o długości 20 cm, grubości około 2 palców. Batony pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut. W tym czasie zmienią kolor. Gotowe batony przykryć gorącym ręcznikiem. Po kilku godzinach kroimy je ukośnie o grubości pół centymetra. I wysyłamy prawie gotowy fekkas do piekarnika na kolejne 5-10 minut, aby uzyskać złotą skórkę. Możesz je odwrócić na inną beczkę, aby uzyskać jednolity kolor. Fekkas podaje się na zimno. Możesz posypać cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy