makaroniki Feccas
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
nie tak dawno temu moja kolekcja przepisów kulinarnych została wzbogacona o nowy rodzaj jedzenia. Mówimy o makaronikach po arabsku-fekkas. Trudno wyobrazić sobie orientalny stół bez słodyczy. Więc teraz Od czasu do czasu cieszę rodzinę orientalnymi słodyczami. W przypadku fekkas ubij jajka z cukrem pudrem, aż uzyskasz bladożółtą mieszankę. Dodaj tłuszcz. Nie musisz go topić. Wystarczy trzymać go w temperaturze pokojowej, aż będzie miękki. Dodaj masło i starte migdały. Zetrzyj pomarańczę z cytryną. Otrzymaną aromatyczną skórkę dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę i dodaj do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Długie ugniatanie nie jest konieczne. Z ciasta formujemy wąskie batony o długości 20 cm, grubości około 2 palców. Batony pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 20 minut. W tym czasie zmienią kolor. Gotowe batony przykryć gorącym ręcznikiem. Po kilku godzinach kroimy je ukośnie o grubości pół centymetra. I wysyłamy prawie gotowy fekkas do piekarnika na kolejne 5-10 minut, aby uzyskać złotą skórkę. Możesz je odwrócić na inną beczkę, aby uzyskać jednolity kolor. Fekkas podaje się na zimno. Możesz posypać cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Tłuszcz stołowy - 899 kcal/100g
- Tłuszcz kulinarny - 897 kcal/100g
- Tłuszcz cukierniczy - 897 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g