Królik w śmietanie po polsku

wykwintne, delikatne i szalenie apetyczne! Prosty przepis na pyszne!
cokratAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 6 % 2 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

delikatne mięso królika gotowane w sosie śmietanowym nie może się równać z niczym! Zwłaszcza, że, jak wszyscy wiemy,"królik to nie tylko cenne futro". Mięso królika w smaku i składzie przypomina mięso z kurczaka, ale jest znacznie bardziej pożywne niż wołowina, a jedzenie z niego jest łatwo przyswajalne. Ugotuj królika według tego kulinarnego przepisu kuchni polskiej, a nie zawiedziesz się! Będziemy potrzebować tylko tylnej części tuszy, a resztę można przygotować na przykład pasztet. Pocieramy mięso aromatycznymi kruszonymi jagodami jałowca i czarnym pieprzem. Na wierzch kładziemy posiekane warzywa i zostawiamy naszego królika w lodówce na kilka godzin. Następnie bierzemy blachę do pieczenia lub gęsią skórkę, wkładamy do niej masło w plasterki, królika, solimy, dodajemy na wierzch suszonego białego grzyba. Przykryj pokrywką i włóż do gorącego piekarnika, czasami polewając królika utworzonym sokiem. Do sosu wymieszaj śmietanę z mąką, a gdy mięso będzie gotowe, polej je sosem i gotuj królika przez 15 minut. Możesz podawać, dekorując gałązkami pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal / 100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy