ciasteczka kawowe
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do bardzo wysokiej temperatury, prawie 400 stopni Fahrenheita. Wymieszaj cukier, jajka, mleko i dodaj wanilinę na czubku noża. Następnie włóż wszystkie inne składniki do tej samej miski i zagniataj ciasto. Gdy ciasto stanie się gładkie i jednorodne, zrolujemy z niego kulki o średnicy około 3 centymetrów. Kładziemy kulki na natłuszczonym arkuszu w odległości trzech centymetrów od siebie. A następnie widelcem nasączonym syropem cukrowym dociskamy kulki do grubości 5-7 mm, a jednocześnie smarujemy je syropem cukrowym. Piec do jasnobrązowego koloru przez 7-8 minut. Jedna porcja przeznaczona jest na 35 ciastek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g