Debreczynskie pierniczki miodowe

te wspaniałe pierniki pokochają całą rodzinę! Chcę zaoferować Ci wspaniały przepis kulinarny! Moje dzieci bardzo lubią jeść pierniki, więc bardzo często gotuję im "pierniki z Debrecyny". Znalazłem ten przepis w jednym z magazynów dla kobiet, jak się okazało, ten deser należy do kuchni węgierskiej! Pierniki są bardzo smaczne, słodkie, a same dzieci mogą nadać im różne konfiguracje za pomocą foremek!
WenusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 91 % 74 g
355 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

dodaj 500 gramów przesianej mąki do miodu, ugasić sodę, dokładnie zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Później dodaj granulowany cukier, pozostałą mąkę, żółtka do ciasta i ponownie zagniataj. Teraz dobrze rozwałkuj powstałe ciasto w cienką warstwę i za pomocą różnych foremek zrób małe kręcone pierniki. Następnie posyp blachę do pieczenia mąką, rozłóż na niej ciasto i piecz w temperaturze 220 stopni, aż powstanie złoty kolor. Gotowe figurki posmarować lukrem, posypać cukrem pudrem i pozostawić do wyschnięcia.
lukier jest bardzo prosty w przygotowaniu. Aby to zrobić, zetrzyj cukier puder z sokiem, aż będzie gładki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sok wiśniowy - 47   kcal/100g

Podobne przepisy