Debreczynskie pierniczki miodowe
skład / składniki
46
porcje:
metoda gotowania
dodaj 500 gramów przesianej mąki do miodu, ugasić sodę, dokładnie zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Później dodaj granulowany cukier, pozostałą mąkę, żółtka do ciasta i ponownie zagniataj. Teraz dobrze rozwałkuj powstałe ciasto w cienką warstwę i za pomocą różnych foremek zrób małe kręcone pierniki. Następnie posyp blachę do pieczenia mąką, rozłóż na niej ciasto i piecz w temperaturze 220 stopni, aż powstanie złoty kolor. Gotowe figurki posmarować lukrem, posypać cukrem pudrem i pozostawić do wyschnięcia.
lukier jest bardzo prosty w przygotowaniu. Aby to zrobić, zetrzyj cukier puder z sokiem, aż będzie gładki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sok wiśniowy - 47 kcal/100g