Węgierska bułka jabłkowa cienka

miłośnicy specjalnych smakołyków docenią! Bardzo smaczne, szybkie, oryginalne! Mam hobby zbierania ciekawych przepisów kulinarnych Narodów Świata. Chcę zaoferować pyszny deser z kuchni węgierskiej-bułkę jabłkową. Ten posiłek nie pozostawi obojętnym żadnego z Twoich gości! Bułka ma bogaty aromat i niesamowite połączenie delikatnego ciasta z pieczonymi kawałkami jabłka.
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 70 % 28 g
197 kcal
IG: 21 / 11 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

aby przygotować to danie, należy dokładnie przesiać mąkę, wbić jedno jajko kurze, dodać sól do smaku, ocet, olej roślinny i zagnieść wystarczająco twarde ciasto. Następnie rozłóż go na posypanej mąką desce, spryskaj ciepłą wodą, przykryj czystą szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. 
podczas gdy ciasto rośnie, możesz przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać i wydrążyć, drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami i wymieszać.
teraz rozłóż ciasto na czystej serwetce, rozwałkuj i rozciągnij rękami w bardzo cienką warstwę (aby ciasto było prawie przezroczyste). Następnie posmaruj tę warstwę roztopionym masłem, rozłóż nadzienie jabłkowe na około 2/3 powierzchni ciasta i delikatnie zwiń bułkę. Ściśnij krawędzie rolki. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i włóż do niej bułkę. Możesz skropić go olejem na wierzchu, aby się zrumienił. Piec deser jabłkowy przez 45 minut.
posyp gotową bułkę cukrem pudrem i pokrój na porcje.
podawaj cienką bułkę jabłkową do herbaty.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy