skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby przygotować to danie, należy dokładnie przesiać mąkę, wbić jedno jajko kurze, dodać sól do smaku, ocet, olej roślinny i zagnieść wystarczająco twarde ciasto. Następnie rozłóż go na posypanej mąką desce, spryskaj ciepłą wodą, przykryj czystą szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
podczas gdy ciasto rośnie, możesz przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać i wydrążyć, drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami i wymieszać.
teraz rozłóż ciasto na czystej serwetce, rozwałkuj i rozciągnij rękami w bardzo cienką warstwę (aby ciasto było prawie przezroczyste). Następnie posmaruj tę warstwę roztopionym masłem, rozłóż nadzienie jabłkowe na około 2/3 powierzchni ciasta i delikatnie zwiń bułkę. Ściśnij krawędzie rolki. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i włóż do niej bułkę. Możesz skropić go olejem na wierzchu, aby się zrumienił. Piec deser jabłkowy przez 45 minut.
posyp gotową bułkę cukrem pudrem i pokrój na porcje.
podawaj cienką bułkę jabłkową do herbaty.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g