Kugelis

podczas gotowania potrawy Twój apetyt będzie mocno odgrywał się od takich smaków! Gotowanie według kompozycji-35 minut, gotowanie w piekarniku-60 minut. i jeszcze-ziemniaki są trochę suche, przed włożeniem do piekarnika lepiej posmarować majonezem na wierzchu! Proponuję przygotować Litewskie danie "kugelis". Nigdy wcześniej nie próbowałem kuchni litewskiej, ale tak się złożyło, że moja przyjaciółka niedawno wyszła za mąż za Litwina. A teraz jego mama hojnie dzieli się z moją przyjaciółką kulinarnymi przepisami kuchni litewskiej, a dziewczyny naturalnie dzielą się nimi ze mną. Przyznaję szczerze, że niektóre potrawy nie są nam do końca znane, że tak powiem "dla amatora", ale" Kugelis " od razu spodobał się całej mojej rodzinie, a teraz chętnie go gotuję . Urok tego dania polega na tym, że jest niesamowicie sycące i cały czas gotuję je z różnymi rodzajami mięsa.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 52 % 12 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
jeśli mięso jest surowe, marynuję je z cebulą przez 2 godziny. Jeśli jest wędzony, nic nie robię.
Obierz ziemniaki i zetrzyj na drobnej tarce (możesz również przejść przez maszynę do mięsa). Wrzucam do durszlaka, aby ułożyć sok.
w międzyczasie rozgrzewam patelnię i smażymy drobno posiekany smalec i cebulę na złoty kolor. Wlewam mleko, doprawiam solą i pieprzem. Doprowadzam do wrzenia i natychmiast wyłączam.
Dodaj tę mieszaninę do startych ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przykryj blachę do pieczenia folią spożywczą, rozłóż mięso pokrojone na kawałki i napełnij ziemniakami. Gotuję półtorej godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy