budyń bananowy na maśle z sokiem ananasowym

dzieci pokochają to! Proste, szybkie i z duszą! Ten deser jest bardzo aromatyczny, delikatny i soczysty, o przyjemnym smaku i niezapomnianym finiszu. Zrób taki budyń w domu według przepisu z kuchni portugalskiej.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 71 % 25 g
168 kcal
IG: 12 / 36 / 52

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie produkty niezbędne do przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztopione masło kroimy na duże kawałki i wkładamy do miski blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i dodaj żółtka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze ubijamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Banany obieramy, miażdżymy widelcem i dodajemy sok z cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj papkę bananową z wcześniej ubitymi żółtkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciągle mieszając, dodaj sok ananasowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj bułkę tartą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij białka z cukrem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie dodaj je do całkowitej masy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piekarnik włączamy wcześniej, aby dobrze się rozgrzał. Wlać ciasto do specjalnego naczynia do pieczenia wysmarowanego masłem (możesz również posypać go mąką lub bułką tartą). Wkładamy przedmiot do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut w średniej temperaturze.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowy budyń wyjmujemy z piekarnika.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyciągamy go z formy i odwracamy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój budyń na porcje, udekoruj plasterkami cytryny i polej kwaśną śmietaną. Podawaj na ciepło lub na zimno z dowolnym napojem według własnego uznania.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi szybko zrozumiesz, jak upiec budyń bananowy na maśle z sokiem ananasowym.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Miłej herbaty!

kochany w Portugalii i słodki. Budynie, musy, ciasta i ciasta z orzechów włoskich i migdałów. Lizbońskie ciasta Belema są popularne nie tylko w ojczyźnie, ale także we Francji, Hiszpanii, Niemczech, Włoszech. Te słynne ciasta mają swoją historię. W XIX wieku w Belem mieszkał cukiernik Domingusz Rafael Alves. Pewnego dnia przejeżdżający mnich podzielił się z nim nieocenionym przepisem, aw 1837 roku Alves upiekł pierwszą partię ciast. Co zaskakujące, do tej pory dokładny przepis na ciasta Belem pozostaje tajemnicą. Zna go tylko jedna osoba - obecny szef kuchni piekarni Miguel. Cenny zwój opisujący sposób robienia ciast jest przechowywany w sekretnym pomieszczeniu piekarni, do którego nikt oprócz Miguela nie ma dostępu. Ciasta Belema spróbujemy w Portugalii, ale budyń bananowy w języku portugalskim można przygotować w domu, ponieważ jego przepis nie jest tajemnicą i jest bardzo prosty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Sok ananasowy - 48   kcal/100g

Podobne przepisy