skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie produkty niezbędne do przepisu.
Krok 2:
Roztopione masło kroimy na duże kawałki i wkładamy do miski blendera.
Krok 3:
Dodaj cukier i dodaj żółtka.
Krok 4:
Wszystko dobrze ubijamy.
Krok 5:
Banany obieramy, miażdżymy widelcem i dodajemy sok z cytryny.
Krok 6:
Wymieszaj.
Krok 7:
Wymieszaj papkę bananową z wcześniej ubitymi żółtkami.
Krok 8:
Ciągle mieszając, dodaj sok ananasowy.
Krok 9:
Dodaj bułkę tartą.
Krok 10:
Ubij białka z cukrem.
Krok 11:
Ostrożnie dodaj je do całkowitej masy.
Krok 12:
Piekarnik włączamy wcześniej, aby dobrze się rozgrzał. Wlać ciasto do specjalnego naczynia do pieczenia wysmarowanego masłem (możesz również posypać go mąką lub bułką tartą). Wkładamy przedmiot do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut w średniej temperaturze.
Krok 13:
Gotowy budyń wyjmujemy z piekarnika.
Krok 14:
Wyciągamy go z formy i odwracamy.
Krok 15:
Pokrój budyń na porcje, udekoruj plasterkami cytryny i polej kwaśną śmietaną. Podawaj na ciepło lub na zimno z dowolnym napojem według własnego uznania.
Krok 16:
Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi szybko zrozumiesz, jak upiec budyń bananowy na maśle z sokiem ananasowym.
Krok 17:
Miłej herbaty!
kochany w Portugalii i słodki. Budynie, musy, ciasta i ciasta z orzechów włoskich i migdałów. Lizbońskie ciasta Belema są popularne nie tylko w ojczyźnie, ale także we Francji, Hiszpanii, Niemczech, Włoszech. Te słynne ciasta mają swoją historię. W XIX wieku w Belem mieszkał cukiernik Domingusz Rafael Alves. Pewnego dnia przejeżdżający mnich podzielił się z nim nieocenionym przepisem, aw 1837 roku Alves upiekł pierwszą partię ciast. Co zaskakujące, do tej pory dokładny przepis na ciasta Belem pozostaje tajemnicą. Zna go tylko jedna osoba - obecny szef kuchni piekarni Miguel. Cenny zwój opisujący sposób robienia ciast jest przechowywany w sekretnym pomieszczeniu piekarni, do którego nikt oprócz Miguela nie ma dostępu. Ciasta Belema spróbujemy w Portugalii, ale budyń bananowy w języku portugalskim można przygotować w domu, ponieważ jego przepis nie jest tajemnicą i jest bardzo prosty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Sok ananasowy - 48 kcal/100g