skład / składniki
gotowanie krok po kroku
nasza rodzina bardzo lubi wypieki. Staram się go często gotować, ale nie ze szkodą dla sylwetki. Tym razem chciałem zaskoczyć domowników czymś wyjątkowym. Ten przepis bardzo pomógł. Takie jedzenie jest szczególnie lubiane przez dzieci.
weź dużą miskę. Aby bułki były przewiewne, mąkę należy przesiać przez sitichko!
w ciepłym mleku zmielić drożdże, dodać cukier i masło.
w przesianej mące wykonujemy małe wgłębienie pośrodku i wlewamy tam mieszaninę.
dodaj jajka i zagniataj ciasto. Sól do smaku. Gdy ciasto przestanie przylegać do miski, należy je umieścić na godzinę w ciepłym miejscu, aby pasowało.
gdy tylko nasze ciasto będzie odpowiednie, rozwałkuj je na stole o grubości 1,5 cm, a powstałą warstwę pokrój na 4 części. Rozłóż nadzienie na środku każdego (możesz użyć marmolady lub twarogu). Ściśnij krawędzie każdego kawałka i posmaruj je olejem.
nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Kładziemy na nim bułki i przykrywamy serwetką. Umieść w ciepłym miejscu na 30 minut, aby ciasto ponownie pasowało.
po 30 minutach wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika i pieczemy bułki, aż będą złote.
po ugotowaniu bułeczek można je posypać cukrem pudrem!
nasze maślane bułeczki są gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g