nadziewane bułeczki z ciasta maślanego

miłośnicy mąki docenią! Prosty przepis na pyszne bułeczki!
katyshaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 71 % 48 g
333 kcal
IG: 2 / 23 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

nasza rodzina bardzo lubi wypieki. Staram się go często gotować, ale nie ze szkodą dla sylwetki. Tym razem chciałem zaskoczyć domowników czymś wyjątkowym. Ten przepis bardzo pomógł. Takie jedzenie jest szczególnie lubiane przez dzieci.
weź dużą miskę. Aby bułki były przewiewne, mąkę należy przesiać przez sitichko!
w ciepłym mleku zmielić drożdże, dodać cukier i masło.
w przesianej mące wykonujemy małe wgłębienie pośrodku i wlewamy tam mieszaninę.
dodaj jajka i zagniataj ciasto. Sól do smaku. Gdy ciasto przestanie przylegać do miski, należy je umieścić na godzinę w ciepłym miejscu, aby pasowało.
gdy tylko nasze ciasto będzie odpowiednie, rozwałkuj je na stole o grubości 1,5 cm, a powstałą warstwę pokrój na 4 części. Rozłóż nadzienie na środku każdego (możesz użyć marmolady lub twarogu). Ściśnij krawędzie każdego kawałka i posmaruj je olejem.
nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Kładziemy na nim bułki i przykrywamy serwetką. Umieść w ciepłym miejscu na 30 minut, aby ciasto ponownie pasowało.
po 30 minutach wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika i pieczemy bułki, aż będą złote.
po ugotowaniu bułeczek można je posypać cukrem pudrem!

nasze maślane bułeczki są gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g

Podobne przepisy