skład / składniki
metoda gotowania
ten kulinarny przepis świetnie nadaje się do serwowania na świątecznym stole, Gościom lub po prostu do kawy, jak wzywa kuchnia Bułgarska.
wlej serwatkę do naczyń, włóż mąkę i zagniataj ciasto tak strome jak na pierogi. Gotowe ciasto dzieli się na 5-6 kawałków i rozwałkowuje na cienkie ciasta. Oblicz rozmiar ciast na podstawie wielkości upieczonego ciasta.
teraz bierzemy twaróg, wkładamy go do osobnej miski, wkładamy sól do smaku, rozbijamy jajko i dokładnie mieszamy, aż będzie gładkie.
przygotowując naczynia do pieczenia, posmaruj je masłem. Na gotowym naczyniu układamy na przemian ciasto i masę twarogową, licząc na kilka warstw.
pozostaw powstałe półgotowane danie na bok.
osobno w naczyniu wkładamy śmietanę i jajko, ubijamy, a powstałą śmietaną pokrywamy Ostatnie górne ciasto.
na wierzchu delikatnie posmaruj nasze ciasta masłem. Powstałe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez 30-40 minut. Wyjmujemy gotowe do spożycia jedzenie, schładzamy, a Milina jest gotowa na stół w domu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g