wędzone ciasto rybne

Szkoci wymyślili pyszne ciasto rybne! Moja przyjaciółka gościła latem u przyjaciół w Szkocji. Oprócz wspaniałych wrażeń z kraju, przywiozła stamtąd przepis na pyszne ciasto rybne. Po raz pierwszy spróbowałem tego ciasta w jej domu, nie mogłem się oprzeć i zapytałem szczegółowo o przepis na danie. A potem zrobiłem ciasto rybne w mojej kuchni. Teraz chcę podzielić się z Tobą przepisem.
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 56 % 14 g
124 kcal
IG: 31 / 69 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 35 min

na początek rozwałkowuję gotowe ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką. Ciasto przebijam widelcem w kilku miejscach, przykrywam folią i zostawiam na pół godziny. Rozgrzewam piekarnik do 190 C i wysyłam do niego ciasto pokryte papierem do pieczenia, na którym wyłożona jest fasola. Pieczę przez 10 minut, następnie wyjmuję papier z fasolą i zostawiam w piekarniku na kolejne 5 minut.
W międzyczasie wkładam cebulę, ryby i mleko do rondla, doprowadzam do wrzenia na małym ogniu i gotuję przez 10 minut z zamkniętą pokrywką. Następnie ostrożnie wyjmuję rybę, zdejmuję z niej skórę i usuwam kości. Rybę kroję na duże kawałki. Płyn, w którym gotowano rybę, filtruję na patelni i łączę z porem pokrojonym po przekątnej. Gotuję zawartość garnka przez 6 minut, aż cebula będzie miękka. Wlewam płyn do pojemnika pomiarowego przez durszlak. Obrane ziemniaki kroję w kostkę i gotuję przez 10 minut. Na cieście w formie układam ryby, ziemniaki i pory. Dodaję śmietanę do kubka pomiarowego, aby mieszanina wzrosła do 150 ml. tam wysyłam jajko, sól, pieprz, pietruszkę i wszystko dobrze mieszam. Wlać ciasto tą mieszanką i piec w piekarniku w temperaturze 200 C przez 30-40 minut. To wszystko, szkockie ciasto rybne jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ciasto na pierogi - 256   kcal/100g
  • Ciasto na pierogi - 234   kcal/100g
  • Ciasto przaśne - 234   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Plamiak - 90   kcal/100g

Podobne przepisy