skład / składniki
metoda gotowania
na początek rozwałkowuję gotowe ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką. Ciasto przebijam widelcem w kilku miejscach, przykrywam folią i zostawiam na pół godziny. Rozgrzewam piekarnik do 190 C i wysyłam do niego ciasto pokryte papierem do pieczenia, na którym wyłożona jest fasola. Pieczę przez 10 minut, następnie wyjmuję papier z fasolą i zostawiam w piekarniku na kolejne 5 minut.
W międzyczasie wkładam cebulę, ryby i mleko do rondla, doprowadzam do wrzenia na małym ogniu i gotuję przez 10 minut z zamkniętą pokrywką. Następnie ostrożnie wyjmuję rybę, zdejmuję z niej skórę i usuwam kości. Rybę kroję na duże kawałki. Płyn, w którym gotowano rybę, filtruję na patelni i łączę z porem pokrojonym po przekątnej. Gotuję zawartość garnka przez 6 minut, aż cebula będzie miękka. Wlewam płyn do pojemnika pomiarowego przez durszlak. Obrane ziemniaki kroję w kostkę i gotuję przez 10 minut. Na cieście w formie układam ryby, ziemniaki i pory. Dodaję śmietanę do kubka pomiarowego, aby mieszanina wzrosła do 150 ml. tam wysyłam jajko, sól, pieprz, pietruszkę i wszystko dobrze mieszam. Wlać ciasto tą mieszanką i piec w piekarniku w temperaturze 200 C przez 30-40 minut. To wszystko, szkockie ciasto rybne jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Ciasto na pierogi - 256 kcal/100g
- Ciasto na pierogi - 234 kcal/100g
- Ciasto przaśne - 234 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Plamiak - 90 kcal/100g