skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla, dodaj sól i masło pokrojone na kawałki.
Krok 3:
Podpalamy patelnię i doprowadzamy mieszaninę do wrzenia.
Krok 4:
Wlej całą mąkę do wrzącej mieszanki i bez zdejmowania z ognia gotuj ciasto przez 2-3 minuty. Jednocześnie stale mieszamy masę. Gotowe ciasto powinno zebrać się w grudkę i nie przyklejać się do ścian. Niech ciasto ostygnie, aż będzie ciepłe.
Krok 5:
Wbij wszystkie jajka pojedynczo w schłodzone ciasto. Następne jajko dodajemy tylko wtedy, gdy poprzednie całkowicie interweniowało. Wymieszaj zwykłą drewnianą łyżką lub mikserem z minimalną prędkością.
Krok 6:
Gotowe ciasto powinno być miękkie i dobrze utrzymywać swój kształt.
Krok 7:
Napełnij ciasto workiem cukierniczym lub strzykawką z dyszą Star lub zwykłą okrągłą i wyciśnij ciasto na blachę do pieczenia w kształcie eklerów. Jeśli nie ma torby ani strzykawki, rozłóż ciasto zwykłą łyżką, a otrzymasz małe profiteroles. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika.
Krok 8:
Niech całkowicie ostygnie.
Krok 9:
Składniki na krem.
Krok 10:
Dzielimy jajka na żółtka i białka(nie potrzebujemy białek). Wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj mleko i gotuj mieszaninę na małym ogniu, aż zgęstnieje. Pamiętaj, aby stale mieszać mieszaninę, aby żółtka się nie zsiadły lub zaparzyć mieszaninę w łaźni wodnej. Gotowy krem niech całkowicie ostygnie.
Krok 11:
Ubij masło w temperaturze pokojowej, aż będzie puszyste.
Krok 12:
W małych porcjach dodajemy krem żółtkowy, ciągle ubijając śmietanę. Posiekaj orzeszki ziemne (prażone i obrane) na drobne okruchy i dodaj do śmietany.
Krok 13:
Napełnij worek cukierniczy okrągłą małą dyszą gotowym kremem (Średnica dyszy powinna wystarczyć, aby przejść kawałki orzechów).
Krok 14:
Wypełnij eklery kremem.
Krok 15:
Przygotuj lukier.
Krok 16:
Rozpuść czekoladę ze śmietaną i dodaj cukier puder (aby cukier puder się rozpuścił, mieszanina powinna być ciepła). Mieszaj, aż będzie gładka. Niech glazura ostygnie.
Krok 17:
Pokryj lukrem eklery i posyp posiekanymi orzechami na wierzch, jeśli chcesz. Smacznego!
wypełniłem kremem tylko połowę eklerów, ponieważ po prostu nie możesz zjeść wszystkiego na raz, więc jeśli chcesz wypełnić wszystko na raz, będziesz potrzebować dwa razy więcej składników do kremu.
lukier gotowany na oko i lekko Nie obliczony z ilością śmietany (ostatnie zdjęcie pokazuje, że lukier jest bardzo płynny), więc zmniejszyłem ilość śmietany w składnikach, aby nie złapać lukru na eklerach, tak jak ja!:)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g