eklery orzechowe

nikt nie oprze się eklerom powietrznym! Eklery są bardzo delikatne, o przyjemnym smaku orzeszków ziemnych. Ilość orzechów w śmietanie można dodać mniej więcej według własnego gustu. Jeśli nagle krem maślany jest dla Ciebie zbyt ciężki, takie eklery doskonale łączą się z klasycznym kremem. Z takim kremem smak eklerów będzie łatwiejszy. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 43 % 23 g
węglowodany 43 % 23 g
310 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla, dodaj sól i masło pokrojone na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podpalamy patelnię i doprowadzamy mieszaninę do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej całą mąkę do wrzącej mieszanki i bez zdejmowania z ognia gotuj ciasto przez 2-3 minuty. Jednocześnie stale mieszamy masę. Gotowe ciasto powinno zebrać się w grudkę i nie przyklejać się do ścian. Niech ciasto ostygnie, aż będzie ciepłe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbij wszystkie jajka pojedynczo w schłodzone ciasto. Następne jajko dodajemy tylko wtedy, gdy poprzednie całkowicie interweniowało. Wymieszaj zwykłą drewnianą łyżką lub mikserem z minimalną prędkością.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto powinno być miękkie i dobrze utrzymywać swój kształt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij ciasto workiem cukierniczym lub strzykawką z dyszą Star lub zwykłą okrągłą i wyciśnij ciasto na blachę do pieczenia w kształcie eklerów. Jeśli nie ma torby ani strzykawki, rozłóż ciasto zwykłą łyżką, a otrzymasz małe profiteroles. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Niech całkowicie ostygnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Składniki na krem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dzielimy jajka na żółtka i białka(nie potrzebujemy białek). Wymieszaj żółtka z cukrem, dodaj mleko i gotuj mieszaninę na małym ogniu, aż zgęstnieje. Pamiętaj, aby stale mieszać mieszaninę, aby żółtka się nie zsiadły lub zaparzyć mieszaninę w łaźni wodnej. Gotowy krem niech całkowicie ostygnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij masło w temperaturze pokojowej, aż będzie puszyste.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W małych porcjach dodajemy krem żółtkowy, ciągle ubijając śmietanę. Posiekaj orzeszki ziemne (prażone i obrane) na drobne okruchy i dodaj do śmietany.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Napełnij worek cukierniczy okrągłą małą dyszą gotowym kremem (Średnica dyszy powinna wystarczyć, aby przejść kawałki orzechów).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wypełnij eklery kremem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przygotuj lukier.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozpuść czekoladę ze śmietaną i dodaj cukier puder (aby cukier puder się rozpuścił, mieszanina powinna być ciepła). Mieszaj, aż będzie gładka. Niech glazura ostygnie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokryj lukrem eklery i posyp posiekanymi orzechami na wierzch, jeśli chcesz. Smacznego!

ciasto kremowe jest bardzo kapryśne, proporcje są dla niego bardzo ważne, dlatego zdecydowanie radzę najpierw zważyć wszystkie składniki lub odmierzyć miarką, ale wagi są nadal lepsze. Zawsze wyrabiam to ciasto ręcznie-jest to pracochłonne, ale zawsze okazuje się doskonałe. A nawet podczas pieczenia przez pierwsze 15, a najlepiej 20 minut, nie otwieraj piekarnika, ponieważ eklery mogą spaść.
wypełniłem kremem tylko połowę eklerów, ponieważ po prostu nie możesz zjeść wszystkiego na raz, więc jeśli chcesz wypełnić wszystko na raz, będziesz potrzebować dwa razy więcej składników do kremu.
lukier gotowany na oko i lekko Nie obliczony z ilością śmietany (ostatnie zdjęcie pokazuje, że lukier jest bardzo płynny), więc zmniejszyłem ilość śmietany w składnikach, aby nie złapać lukru na eklerach, tak jak ja!:)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy