skład / składniki
metoda gotowania
któregoś dnia szukałem czegoś tak pysznego do ugotowania i znalazłem w daniach kuchni węgierskiej. Od razu polubiłem przepis kulinarny na niesamowity Retash z ciasta francuskiego. Gotowałem bardzo łatwo i szybko! A najdelikatniejszy puff z jagodami zachwycił mnie i moich bliskich jasnym smakiem!
najpierw przesiałem mąkę, dodałem do niej jajko, 50 gramów stopionego smalcu, ocet i ciepłą wodę i zagniatałem niezbyt strome ciasto. Następnie podzieliła ciasto na dwie części, zwinęła kulki, przykryła czystymi serwetkami i zostawiła na kwadrans. Następnie rozwałkowałem obie kulki, nasmarowałem smalcem, zwinąłem cztery i zostawiłem w lodówce. Po chwili rozwałkowałem to ciasto. Więc jeszcze 3 razy trzymałem ciasto w lodówce, a następnie rozwałkowałem. Następnie ciasto ponownie rozwałkowałem i zacząłem rozciągać rękami, aż stało się miękkie i bardzo cienkie jak bibułka. Tak rozciągnięte ciasto trochę wyschło, ponownie posypało smalcem, posypało orzechami, bułką tartą, położyło na nim jagody, które wcześniej wymieszały z cukrem. Ciasto zwinięte z nadzieniem w formie bułki, posmarowane ubitym jajkiem, ułożone na blasze do pieczenia i pieczone w piekarniku, aż pojawi się złoty kolor.
Retash okazał się niezwykle smaczny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g