skład / składniki
metoda gotowania
plasterki papugi to takie pyszne ciasta z 3 rodzajów ciasta, które Twoja rodzina z pewnością pokocha! Ten przepis kulinarny pochodzi z kuchni węgierskiej. Aby przygotować ciasto, wymieszaj miękkie masło z żółtkami czterech jaj. Dobrze ubij i dodaj śmietanę, szczyptę soli i 200 g cukru, wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Następnie dodaj do ciasta trochę zimnej wody, przesianą mąkę i szklankę wódki morelowej lub likieru morelowego. Dokładnie ubij mikserem, a następnie dodaj proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszaj. Ubij białka w gęstą pianę. Ciasto dzielimy na równe 3 części. W pierwszej części dodaj startą skórkę z limonki i jedną trzecią białek i zagniataj mikserem. W drugiej części dodaj pudding w proszku i drugą trzecią białka, wszystko wymieszaj. W trzeciej części naszego ciasta dodajemy proszek kakaowy, trochę wody, pozostałe białka i wyciśnięty sok z 2 limonek. Wszystko dokładnie zagniatamy do uzyskania jednorodnej konsystencji.
nasmaruj foremkę do pieczenia masłem i wlej zmieloną bułkę tartą na dno. Wlej te trzy masy do formy w następującej kolejności: najpierw ciasto z puddingiem, następnie ciasto z kakao, a na końcu ciasto z limonką. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35-40 minut. Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem i udekorowane pokrojonymi owocami i jagodami. Plasterki papugi to jedzenie dla tych, którzy lubią niezwykłe kulinarne rzeczy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g