plasterki papugi

ciasta z 3 rodzajów ciasta z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie!
AzizaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 60 % 32 g
297 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

plasterki papugi to takie pyszne ciasta z 3 rodzajów ciasta, które Twoja rodzina z pewnością pokocha! Ten przepis kulinarny pochodzi z kuchni węgierskiej. Aby przygotować ciasto, wymieszaj miękkie masło z żółtkami czterech jaj. Dobrze ubij i dodaj śmietanę, szczyptę soli i 200 g cukru, wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Następnie dodaj do ciasta trochę zimnej wody, przesianą mąkę i szklankę wódki morelowej lub likieru morelowego. Dokładnie ubij mikserem, a następnie dodaj proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszaj. Ubij białka w gęstą pianę. Ciasto dzielimy na równe 3 części. W pierwszej części dodaj startą skórkę z limonki i jedną trzecią białek i zagniataj mikserem. W drugiej części dodaj pudding w proszku i drugą trzecią białka, wszystko wymieszaj. W trzeciej części naszego ciasta dodajemy proszek kakaowy, trochę wody, pozostałe białka i wyciśnięty sok z 2 limonek. Wszystko dokładnie zagniatamy do uzyskania jednorodnej konsystencji.

nasmaruj foremkę do pieczenia masłem i wlej zmieloną bułkę tartą na dno. Wlej te trzy masy do formy w następującej kolejności: najpierw ciasto z puddingiem, następnie ciasto z kakao, a na końcu ciasto z limonką. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35-40 minut. Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem i udekorowane pokrojonymi owocami i jagodami. Plasterki papugi to jedzenie dla tych, którzy lubią niezwykłe kulinarne rzeczy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy