chleb ziemniaczany
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
przede wszystkim musisz ugotować ziemniaki w osolonej wodzie i schłodzić. Następnie zetrzyj ziemniaki w rondlu, dodaj sól, olej i tyle mąki, aby uzyskać miękkie ciasto.
następnie podziel powstałą masę na 2 równe części, z każdej połowy rozwałkuj tortille o średnicy około 22 cm i grubości 5 mm. Możesz je upiec pod grillem, po prostu w piekarniku na blasze do pieczenia (w tym przypadku posmaruj blachę masłem) lub na kuchence, na patelni – wszystko zależy od twoich możliwości i chęci. Czas pieczenia wynosi 5 minut z każdej strony, aż tortille pokryją się złotobrązową skórką.
chleb można podawać natychmiast na gorąco lub pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
następnie podziel powstałą masę na 2 równe części, z każdej połowy rozwałkuj tortille o średnicy około 22 cm i grubości 5 mm. Możesz je upiec pod grillem, po prostu w piekarniku na blasze do pieczenia (w tym przypadku posmaruj blachę masłem) lub na kuchence, na patelni – wszystko zależy od twoich możliwości i chęci. Czas pieczenia wynosi 5 minut z każdej strony, aż tortille pokryją się złotobrązową skórką.
chleb można podawać natychmiast na gorąco lub pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g