Gubadia z jajkami i suszonymi owocami

Kuchnia Tatarska jest bogata w wykwintne przepisy.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 29 % 16 g
węglowodany 56 % 31 g
312 kcal
IG: 3 / 97 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

chcę podzielić się przepisem kulinarnym z kuchni tatarskiej. Nazywa się gubadia. To rodzaj ciasta z mięsem, jajkami i suszonymi owocami. Do tego potrzebujemy ciasta drożdżowego. zawsze kupuję go w sklepie, ale jeśli masz ochotę i czas, zrób to w domu.Rozwałkowujemy go tak, aby średnica była nieco większa niż naczynia, w których będziemy piec. pamiętaj, aby nasmarować dno olejem, aby nasze jedzenie się nie przypaliło. Pierwsza warstwa to gotowany ryż, to po to, aby ciasto było miękkie i wilgotne. Następnie jajka na twardo, drobno posiekane. Następnie połóż mięso mielone, które wcześniej przepuściłeś przez maszynę do mięsa wraz z cebulą. Następnie ponownie ryż. A teraz suszone owoce. Biorę suszone morele, rodzynki i suszone śliwki. Najpierw wystarczy dobrze spłukać i zalać wrzącą wodą przez kilka minut, aby wszystko puchło. Wlej całe nadzienie płynnym masłem. Zamknij pozostałe ciasto. Dobrze ściśnij krawędzie. Piec około godziny. Jeśli zauważysz, że wierzch się zarumienił, ale ciasto nie jest gotowe, przykryj je po prostu pergaminem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 226   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy