skład / składniki
metoda gotowania
kto z nas nie lubi pieczenia. Większość z nas kojarzy się z różnymi słodyczami. Wszyscy znamy smak i aromat orientalnych pyszności. Ale na Wschodzie gospodynie domowe naprawdę wiedzą, jak gotować. Wśród ich przepisów kulinarnych jest ogromna różnorodność pikantnych wypieków. Takie jedzenie można jeść codziennie. Jest idealny na śniadanie, lunch lub kolację.
dziś przygotujemy danie według kulinarnego przepisu zwanego Sambusa varaki. To narodowe danie tadżyckie. Najpierw przygotuj ciasto. Aby to zrobić, dodaj jajka do mąki, trochę wody, soli. Ciasto powinno być strome. Umieszczamy go w zimnym miejscu na 40 minut. W tym czasie przygotowujemy mięso mielone. Bierzemy mięso jagnięce. Umyj go, oczyść z filmu i żył. Kroimy na kawałki i przewijamy przez maszynę do mięsa. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i usmaż na patelni na oleju. Dodaj do niego mięso. Schłodź mięso mielone. Ciasto kroimy na kawałki. Z każdego rozwałkowujemy ciasto o grubości 1 mm. Nasmaruj go olejem i przekręć w formie rolki. Ponownie kroimy go na kilka kawałków. Ponownie rozwałkuj każdy pojedynczy kawałek. Połóż na nim mięso mielone. Ciasto zawijamy w kształt trójkąta lub półksiężyca. Rozłóż Sambus varaki na blasze do pieczenia i upiecz w piekarniku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Tłuszcz stołowy - 899 kcal/100g
- Tłuszcz kulinarny - 897 kcal/100g
- Tłuszcz cukierniczy - 897 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g