Sambusa waraki

smaki kuchni orientalnej w tym tradycyjnym przepisie są pyszne!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 11 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 52 % 24 g
234 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

kto z nas nie lubi pieczenia. Większość z nas kojarzy się z różnymi słodyczami. Wszyscy znamy smak i aromat orientalnych pyszności. Ale na Wschodzie gospodynie domowe naprawdę wiedzą, jak gotować. Wśród ich przepisów kulinarnych jest ogromna różnorodność pikantnych wypieków. Takie jedzenie można jeść codziennie. Jest idealny na śniadanie, lunch lub kolację.
dziś przygotujemy danie według kulinarnego przepisu zwanego Sambusa varaki. To narodowe danie tadżyckie. Najpierw przygotuj ciasto. Aby to zrobić, dodaj jajka do mąki, trochę wody, soli. Ciasto powinno być strome. Umieszczamy go w zimnym miejscu na 40 minut. W tym czasie przygotowujemy mięso mielone. Bierzemy mięso jagnięce. Umyj go, oczyść z filmu i żył. Kroimy na kawałki i przewijamy przez maszynę do mięsa. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i usmaż na patelni na oleju. Dodaj do niego mięso. Schłodź mięso mielone. Ciasto kroimy na kawałki. Z każdego rozwałkowujemy ciasto o grubości 1 mm. Nasmaruj go olejem i przekręć w formie rolki. Ponownie kroimy go na kilka kawałków. Ponownie rozwałkuj każdy pojedynczy kawałek. Połóż na nim mięso mielone. Ciasto zawijamy w kształt trójkąta lub półksiężyca. Rozłóż Sambus varaki na blasze do pieczenia i upiecz w piekarniku.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Tłuszcz stołowy - 899   kcal/100g
  • Tłuszcz kulinarny - 897   kcal/100g
  • Tłuszcz cukierniczy - 897   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy