bułeczki bułeczki z twarogiem z rodzynkami

najdelikatniejsza uczta, którą każdy pokocha!
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 74 % 43 g
272 kcal
IG: 2 / 16 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

proponuję przepis na oryginalne Szwedzkie wypieki. Możesz upiec pojedyncze bułki bułki lub cały chleb. Jeśli robimy ciasto szafranowe, musisz wziąć formę do ciasta o pojemności 900 g i posmarować masłem; bułki pieczemy na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem. Najpierw moczyć szafran w mleku przez 5-10 minut. W misce mieszam drożdże, mąkę, cukier i sól, aw środku robię zagłębienie. Dodaj stopione masło do mleka z szafranem i wlej mieszaninę do miski. Dodaję twaróg i zagniatam ciasto przez 10 minut na posypanej mąką powierzchni. Przenieś gotowe ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią i umieść w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny, aby wyrosło, stale go ugniatając. Jeśli pieczę chleb, to ciasto kształtuje się w bochenek i układa w przygotowanej formie. Luźno przykrywam folią i zostawiam na godzinę w ciepłym miejscu, aż ciasto wyjdzie poza krawędzie formy.
jeśli chcę upiec bułki, ciasto dzielę na 12 kawałków, z których każdy zwijam w kształt prostokąta o długości około 20 cm, a następnie mocno obracam je w kształt litery S. układam na blasze do pieczenia i przykrywam folią. Aby bułki wyrosły, zostawiam je na 30-45 minut.
podczas gdy bułki lub chleb rosną, podgrzewam piekarnik do 220 C.. Bułki smaruję żółtkiem, aby nie spłynęło na blachę do pieczenia, w przeciwnym razie pieczenie się przyklei. Pieczę przez 15 minut, następnie wyjmuję z blachy do pieczenia i przenoszę na ruszt.
aby upiec chleb, obniżam temperaturę do 200 C i pieczę przez kolejne 20 minut. Chleb schładzam na ruszcie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy