skład / składniki
metoda gotowania
proponuję przepis na oryginalne Szwedzkie wypieki. Możesz upiec pojedyncze bułki bułki lub cały chleb. Jeśli robimy ciasto szafranowe, musisz wziąć formę do ciasta o pojemności 900 g i posmarować masłem; bułki pieczemy na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem. Najpierw moczyć szafran w mleku przez 5-10 minut. W misce mieszam drożdże, mąkę, cukier i sól, aw środku robię zagłębienie. Dodaj stopione masło do mleka z szafranem i wlej mieszaninę do miski. Dodaję twaróg i zagniatam ciasto przez 10 minut na posypanej mąką powierzchni. Przenieś gotowe ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią i umieść w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny, aby wyrosło, stale go ugniatając. Jeśli pieczę chleb, to ciasto kształtuje się w bochenek i układa w przygotowanej formie. Luźno przykrywam folią i zostawiam na godzinę w ciepłym miejscu, aż ciasto wyjdzie poza krawędzie formy.
jeśli chcę upiec bułki, ciasto dzielę na 12 kawałków, z których każdy zwijam w kształt prostokąta o długości około 20 cm, a następnie mocno obracam je w kształt litery S. układam na blasze do pieczenia i przykrywam folią. Aby bułki wyrosły, zostawiam je na 30-45 minut.
podczas gdy bułki lub chleb rosną, podgrzewam piekarnik do 220 C.. Bułki smaruję żółtkiem, aby nie spłynęło na blachę do pieczenia, w przeciwnym razie pieczenie się przyklei. Pieczę przez 15 minut, następnie wyjmuję z blachy do pieczenia i przenoszę na ruszt.
aby upiec chleb, obniżam temperaturę do 200 C i pieczę przez kolejne 20 minut. Chleb schładzam na ruszcie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g