zur balish z jagnięciną i ziemniakami

bardzo smaczne ciasto pochodzenia tatarskiego z nadzieniem jagnięcym!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 55 % 18 g
164 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

kulinarny przepis na to narodowe tatarskie jedzenie przyniósł mój przyjaciel, który był gościem w Kazaniu. Zur balish to duże pieczone ciasto z przaśnego ciasta z różnymi nadzieniami. Proponuję zrobić ciasto z nadzieniem z mięsa zmieszanego z ziemniakami. Zagnieść ciasto z miękkiego masła, mąki pszennej, jaja kurzego, mleka, soli i cukru pudru. Ciasto powinno być gładkie i jednorodne. Ciasto odstawiamy na chwilę. W tym czasie mięso i ziemniaki kroimy w tę samą kostkę, a cebulę siekamy. Ciasto dzielimy na dwie części, aby jedna była nieco większa. Bierzemy duży kawałek ciasta i rozwałkowujemy go na grubość równą 5 mm.ciasto układamy na patelni pokrytej olejem, tak aby jego krawędzie zwisały. Nasmaruj powierzchnię ciasta olejem i rozłóż nadzienie na slajdzie, a następnie podnieś krawędzie ciasta i zbierz do środka, wlej 2-3 łyżki bulionu do nadzienia. Przykryj wierzch balisha zwiniętym drugim kawałkiem ciasta. Łączymy i ściskamy krawędzie ciast. W środku ciasta robimy dziurę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyślij do niego ciasto. Po zrumienieniu górnej części ciasta przykryj folią i piecz przez godzinę. Okresowo wlej 2-3 łyżki bulionu do otworu ciasta. Gotowość naczynia określa się za pomocą noża, który powinien swobodnie wchodzić do nadzienia. Zur balish jest gotowy, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal / 100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal / 100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy