skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kulinarny przepis na to narodowe tatarskie jedzenie przyniósł mój przyjaciel, który był gościem w Kazaniu. Zur balish to duże pieczone ciasto z przaśnego ciasta z różnymi nadzieniami. Proponuję zrobić ciasto z nadzieniem z mięsa zmieszanego z ziemniakami. Zagnieść ciasto z miękkiego masła, mąki pszennej, jaja kurzego, mleka, soli i cukru pudru. Ciasto powinno być gładkie i jednorodne. Ciasto odstawiamy na chwilę. W tym czasie mięso i ziemniaki kroimy w tę samą kostkę, a cebulę siekamy. Ciasto dzielimy na dwie części, aby jedna była nieco większa. Bierzemy duży kawałek ciasta i rozwałkowujemy go na grubość równą 5 mm.ciasto układamy na patelni pokrytej olejem, tak aby jego krawędzie zwisały. Nasmaruj powierzchnię ciasta olejem i rozłóż nadzienie na slajdzie, a następnie podnieś krawędzie ciasta i zbierz do środka, wlej 2-3 łyżki bulionu do nadzienia. Przykryj wierzch balisha zwiniętym drugim kawałkiem ciasta. Łączymy i ściskamy krawędzie ciast. W środku ciasta robimy dziurę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyślij do niego ciasto. Po zrumienieniu górnej części ciasta przykryj folią i piecz przez godzinę. Okresowo wlej 2-3 łyżki bulionu do otworu ciasta. Gotowość naczynia określa się za pomocą noża, który powinien swobodnie wchodzić do nadzienia. Zur balish jest gotowy, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal / 100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal / 100g
- Rosół - 15 kcal/100g