portugalskie ciasta

wykwintne danie będzie miłym dodatkiem do kolacji.
ArtesianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 39 % 25 g
węglowodany 53 % 34 g
398 kcal
IG: 3 / 56 / 41

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

oczywiście wszyscy wiemy, że trudno jest obejść się bez deseru z herbatą miętową lub niezrównaną kawą podczas pysznego lunchu lub kolacji. I oczywiście chcemy, aby ten element jedzenia był jak najmniej kaloryczny. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na desery różnych narodów i kultur. Bardzo lubię portugalską kuchnię z jej niezwykłymi i świeżymi pomysłami. W tej kuchni preferowane są nie tylko pierwsze i drugie dania. Portugalczycy bardzo zwracają uwagę na desery i słodycze. Dlatego dzisiaj postanowiłem opowiedzieć o moim ulubionym deserze. O portugalskich ciastach.
myślę, że prawie każda gospodyni domowa lub właściciel ma w magazynie ciasto francuskie, ale nawet jeśli go nie ma, nie będzie Ci trudno kupić. Rozwałkowuję więc ciasto warstwą, grubość nie powinna przekraczać trzech do pięciu mm. Posmaruję ciasto przygotowaną wcześniej mieszanką masła i jajka. Posypuję to wszystko kryzą, dodam cukier i skórkę pomarańczową. Teraz zwijam ciasto i kroję w bułki (o grubości 3 cm). Każdą rolkę osobno zawijam w folię spożywczą. Kładę na stole tak, aby nacięcia były zarówno na górze, jak i na dole i rozwałkowuję wałkiem do ciasta. Biorę formę i kładę na wierzchu gotowe do tego ciasto. I czekam, aż wypieki będą gotowe przez około dziesięć lub piętnaście minut. Temperaturę piekarnika zrobię 190 stopni. Podczas pieczenia ciasta biorę patelnię i podgrzewam w niej śmietanę. Połam czekoladę i wrzuć do śmietany, aby się w nich stopiła. Dodam do słodyczy jedną łyżkę cukru. Zdejmuję to z ognia i doprawiam 1 łyżką masła i zimnym mlekiem i mieszam. Wypełnię powstałą czekoladę formy z ciasta i podam do stołu. Oto nasz magiczny deser i gotowy. Zapraszam do wezwania rodziny do stołu, nalania mewy i delektowania się niesamowitym smakiem portugalskich ciast. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g

Podobne przepisy