skład / składniki
metoda gotowania
oczywiście wszyscy wiemy, że trudno jest obejść się bez deseru z herbatą miętową lub niezrównaną kawą podczas pysznego lunchu lub kolacji. I oczywiście chcemy, aby ten element jedzenia był jak najmniej kaloryczny. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na desery różnych narodów i kultur. Bardzo lubię portugalską kuchnię z jej niezwykłymi i świeżymi pomysłami. W tej kuchni preferowane są nie tylko pierwsze i drugie dania. Portugalczycy bardzo zwracają uwagę na desery i słodycze. Dlatego dzisiaj postanowiłem opowiedzieć o moim ulubionym deserze. O portugalskich ciastach.
myślę, że prawie każda gospodyni domowa lub właściciel ma w magazynie ciasto francuskie, ale nawet jeśli go nie ma, nie będzie Ci trudno kupić. Rozwałkowuję więc ciasto warstwą, grubość nie powinna przekraczać trzech do pięciu mm. Posmaruję ciasto przygotowaną wcześniej mieszanką masła i jajka. Posypuję to wszystko kryzą, dodam cukier i skórkę pomarańczową. Teraz zwijam ciasto i kroję w bułki (o grubości 3 cm). Każdą rolkę osobno zawijam w folię spożywczą. Kładę na stole tak, aby nacięcia były zarówno na górze, jak i na dole i rozwałkowuję wałkiem do ciasta. Biorę formę i kładę na wierzchu gotowe do tego ciasto. I czekam, aż wypieki będą gotowe przez około dziesięć lub piętnaście minut. Temperaturę piekarnika zrobię 190 stopni. Podczas pieczenia ciasta biorę patelnię i podgrzewam w niej śmietanę. Połam czekoladę i wrzuć do śmietany, aby się w nich stopiła. Dodam do słodyczy jedną łyżkę cukru. Zdejmuję to z ognia i doprawiam 1 łyżką masła i zimnym mlekiem i mieszam. Wypełnię powstałą czekoladę formy z ciasta i podam do stołu. Oto nasz magiczny deser i gotowy. Zapraszam do wezwania rodziny do stołu, nalania mewy i delektowania się niesamowitym smakiem portugalskich ciast. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g